FEMALE POWER

Ефир ЕТНО

Ефир ЕТНО е дизайнерска колекция от златни бижута с традиционни български символи в осъвременена визия. Създадени са за модерната жена, независимо в коя точка на света живее, така че да пасват на забързаното и ежедневие. Носейки бижу на Ефир, Вие не само се приближавате до историята и прадедите си, но и се възползвате от техните средства за защита и себеизразяване. Моделите се предлагат в 14 каратово злато с различни скъпоценни камъни, което ги прави изключително добра инвестиция за вас самите или хората, които обичате.

Пафтите

Представяме ви първия модел, който послужи за изходна точка и вдъхновение…Пафтите, наричани още чапрази са древно, изящно украшение носено от българката векове наред. Вдъхновено от токите за колан, част от традиционната българска носия, накита носи мощна символика и защита на притежателката си. Традиционно са отличителен белег на омъжените жени, за разлика от момите, които са носели предимно мъниста. Вярва се, че пафтите са символ на плодовитост и са подарявани на бъдещата булка при годеж или сватба, за да защитават детеродните органи и да я крепят, докато е бременна. Смята се също, че отблъскват всички зли сили.

Дизайнерска златна пафта със скъпоценен камък от колекция бижута Ефир Етно
Златен двулицев медальон Канатица с диамант от колекцията Ефир Етно.

Канатица

Второто ни предложение е двулицев медальон “Канатица”. Изработва се от 14 карата злато, с 2мм (о,03ct) диамант. В него присъстват матирани и полирани части, изобразяващи баланса на енергиите. Заложена е формата кръг, като сакрален символ, свързван с вечността, земната форма, божественото.

От едната му страна е разположена Канатицата – древен и мощен символ, който датира от 5000г. пр. хр. и се среща по различни краища на света. Свързван е с безкрайността, дълголетието, дори вечния живот. Използва се за талисман, който предпазва от негативни влияния и зли сили и носи щастие и късмет на притежателя си. По тази причина най-често е срещан на преносими предмети, както и на входа на къщи или гробници. В България е най-разпространен в килимарството и е изобразяван по чипровските килими като символ на семейството и рода. В канатицата се съдържа и друг символ – маказа, който се асоциира с мъжката и женската енергия.Златен двулицев медальон Канатица с диамант от колекцията Ефир Етно.
От другата страна е изобразено слънце, в центъра на което е монтиран диамантът. Сам по себе си камъкът олицетворява съвършвнство, непобедимост и чистота. Слънцето изобразява живот, сила, светлина и топлина.

Медальонът е създаден като амулет, с богата символика и може да се носи равносилно от двете страни, в зависимост от настроението.

Маказ

Фигурата е геометрична и представлява пресечен маказ с криле, добре познат в шевиците и килимарството. Двата триъгълника, свързани с върховете си, са символ на земното и божественото, баланса между мъжката и женската енергия, хармонията и равновесието в природата. 

Колекция бижута Ефир Етно -Златна Висулка Маказ с диаманти

Идеята за концепцията

От малка съм запалена и силно впечатлена от българския фолклор – облекло, традиции и др. Особено интересно ми е било да разбера смисъла зад символите и обичаите на дедите ни. В семейството ми жените имат специално отношение към българските традиции. Майка ми и браовчедка ми танцуват народни танци, сестра ми пък, която живее в Берлин, пее в невероятен хор. Наскоро издадоха CD, та един ден слушайки ги и припявайки в колата, реших, че и аз искам да допринеса с нещо за възраждането на традициите. Насочих се към това, в което съм добра и резултата надмина очакванията ми. Надявам се бижутата ми да ви харесват толкова, колкото и на мен! 

или се обадете на