Статия за ценни факти при избора на бижута със скъпоценния камък изумруд (смарагд)

Всичко, което трябва да знаете при избора на Изумруд (Смарагд)

Днешната статия ще Ви даде по-обширен поглед за скъпоценния камък изумруд (смарагд), неговия произход, характеристики, най-чести имитациии и третиране. Прочетете внимателно, защото тя ще ви предостави ценни насоки при избора на бижута с изумруд.

Произход

Изумрудът е най-ювелирната разновидност на минерала Берил. С твърдост от 7,5-8 по скалата на Моос и прекрасния си зелен цвят той се нарежда сред най-известните и желани скъпоценни камъни, използвани за направата на бижута. Берилът е рядък минерал с химичен състав Be3Al2Si6O18. Елементът берилий се среща в много малки количества в земната кора, затова е необичайно присъствието на достатъчно количество за образуването на кристали. В допълнение, условията, при които берилият присъства в значителни количества, са различни от условията, при които се срещат хром и ванадий – източниците на зелен цвят на смарагда. Ето защо изумрудът е рядък и се среща само на малък брой места. Най-значимите находища на изумруди в света са – Колумбия (Музо и Чивор), Замбия, Бразилия, Индия, Афганистан, Русия и др. Интересен факт е, че в България също се срещат изумруди в близост до Урдини езера (Рила). Красиви образци от това находище може да видите в музея Земята и Хората (гр. София).

Цвят

Цветът при изумруда е най-важният фактор при определяне на цената. Колкото по наситен, ярък и дълбок е той, толкова по-ценен е камъкът. Бледите или прекалено тъмни изумруди са с по-ниска стойност. Емблематичният зелен цвят се дължи на примеси от елементите хром, ванадий или комбинация от двата. Железните йони пък определят какъв точно ще бъде нюанса на зелено, той може да варира от относително по-жълтозеленикави тонове до синкаво-зеленикави такива.

Чистота (яснота)

За разлика от останалите скъпоценни камъни, чистотата при изумруда не е с такава тежест при определяне на стойността. Включенията в смарагдите се считат за нещо нормално и камъни без видими включения с наситен цвят са изключителна рядкост и тяхната цена нараства многократно. В някои случаи несъвършенствата помагат за насищане на цвета и в резултат камъкът има по-привлекателен вид. Възприема се терминът „jardin“ (от френски – градина), описващ уникалното за всеки прозрачен изумруд наличие и разпределение на споменатите несъвършенства (включения), поради приликата на вътрешния ландшафт с корени и стъбла. Една градина може да се различава значително от един смарагд до друг. Скъпоценните камъни с по-малко включения получават по-високи стойности. Безцветните включения се предпочитат за разлика от цветните или черни включения. Недостатъци върху повърхността на скъпоценните камъни са нежелателни, тъй като те могат да причинят пукнатини и да намалят устойчивостта на смарагда.

Шлифовка

Поради формата, в която нарастват изумрудите –  дългопризматични – хексагонални кристали се шливоват по-често в издължени форми като овал, круша или кръстената на него степенчата смарагдова шлифовка (emerald cut). Целта е да се запази по-голямо каратно тегло. Кристалите с множество включения, дефекти или непрозрачни такива,  най-често се обработват под формата на кабошон.

Карат и Цена

Каратът, както при всички скъпоценни камъни измерва теглото на камъка. По-големите образци са по-редки, затова и цената прогресивно нараства с увеличение на теглото. Цената се определя като комбинация от всички фактори, като може да варира от десетки долари до десетки хиляди долари за карат. Най-скъпи са големите, нетретирани, добре шлифовани камъни, с наситен и ярък цвят, без видими с просто око включения. Разбира се много малко хора могат да си позволят да притежават такива ценности.

Третиране

Третирането на камъните се прави с цел подобряване на техния външен изглед. Съществуват различни видове подобрения, които включват пълнежи, импрегнации и бои. Почти всички подобрения на изумрудите могат да се замъглят с течение на времето и да бъдат повтаряни. Най-често изумрудите биват омаслявани. Този вид третиране трае от 6 месеца до 1 година и е с цел запълване на пукнатини, за да се направи градината им по-приятна. Най-често се използва кедрово масло, което има същия рефракционен индекс. Камъните се потапят в горещото масло, което навлиза в пукнатиите и при охлаждане се втвърдява. Този вид третиране може да се забележи при над 95% от смарагдите в търговската мрежа.

Имитации

От древността, та и до днес съществуват имитации на скъпоценните камъни. За имитация се счита всеки зелен камък, който се представя, като смарагд, но е с различен химичен състав. Най-честите имитации са зелени стъкла, турмалини, перидоти и др. Те биват лесно разпознавани от професионалисти.

Синтетични изумруди

Синтетичният камък е този, който е направен в лаборатория, но притежава почти всички химически, оптични и физически характеристики на естествения си минерален еквивалент. През миналия век изследователите са разработили редица различни начини за създаване на тези синтетични скъпоценни камъни в лаборатория. Повечето от тези методи попадат в две основни категории – стопилка или разтвор. Произвеждат се десетки хиляди карата месечно изумруди с търговско качество. Тяхната цена е в пъти по-ниска от естествените такива.

Дублети и Триплети

Използването на композитни камъни е древно занимание. Заради популяризирането на фасетираните камъни и поради ниската твърдост на имитациите, дублетите и триплетите навлизат на пазара. За. имитация на изумруди се използват две парчета планински кристал слепени със зелен цимент, като короната се избира чиста, а по павилиона се поставят множество пръстови отпечатъци, които имитират „градината на смарагда“. Такива имитации се произвеждат и до днес и се продават на туристите в Колумбия като „полускъпоценен изумруд“ . От 1965 се произвеждат много убедителни триплети съставени от блед зеленикав аквамарин, повреден циментов слой и турмалин. Продават се под името Смарил. Друга вариация от 1968 година е безцветен сибирски изумруд с дебел пояс, разрушен и сглобен отново със зелен емайл по пояса.

Съвети:

  • Когато търсите бижута с изумруди и ви предлагат красив, наситено зелен, прозрачен и бездефектен камък на примамливо ниска цена, това със сигурност е имитация или синтетика.
  • Няма гаранция дори изумрудите да са монтирани в златни бижута с диаманти.
  • Пазарът е залят със синтетични и други имитиращи камъни от всякакво качество. Не се лъжете, особено, ако нямате опит със скъпоценните камъни.
  • Достъпни изумруди има и те са такива, заради техните несъвършенства, отклонения от перфектния цвят или шлифовка. Но дори и за тяхното разпознаване са необходими  гемоложки познания.
  • Доверявайте се на специалисти, ако искате да сте сигурни, че притежавате естествен камък.
  • Ако някой камък ви привлича, изберете него, дори да не се отличава с най-перфектното качество.

 

Разгледайте нашите предложения за бижута с Изумруди

Изберете вашия Изумруд и поръчайте бижу по ваш дизайн

Ако вълнуващият момент да предложите на половинката ви наближава в нашия блог сме подготвили специална статия за това как да изберем перфектния годежен пръстен.

Можете да се запознаете също така с процеса по поръчка на годежен пръстен с изумруд или друг скъпоценен камък в нашата страница подготвена специално за това. В нея можете да разгледате и част от нашите творби, които сме изработвали за клиентите ни. Готови сме да приемем всякакви предизвикателства – от класически модели с акцент върху централния камък до нестандартни такива.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5