Какво определя качеството на диамантите и от какво зависи тяхната цена

Как се определя качеството на диаманта?

Диамантът – най-добрият приятел на жената. Изграден изцяло от въглеродни атоми свързани със здрави ковалентни връзки, който му придават най-високата твърдост от 10 по скалата на Моос.

Въпреки твърдостта си, малко хора знаят, че скъпоценният камък диамант е много крехък. Това се дължи на съвършената  цепителност – свойството на минералите да се отцепват в определени кристалографски посоки. Именно това свойство, спомага много при фасетиране на камъните.

Качеството на един диамант се определя посредством 4 фактора, така наречените 4C (от англ. Color, Cut, Clarity, Carat), които ще разгледаме един по един по-долу.

Цвят (Color)

95% от диамантите спадат в група Кейп (Cape) – от безцветни до жълти. Останалите 5 процента са цветни диаманти, които са повод на изцяло друга дискусия.

Цветът се определя от специалисти посредством сравнение с образцови камъни(Master stones), при определена светлина от 6500 келвина, която не променя нюансите.  Той се измерва от изключително бял (HRD)/безцветен(GIA) до оцветен в цвят/светло жълт, като всяка стъпка на скалата се означава с буква започваща от „D” до „Z”. Колкото по-близо до „D“-  изключително бял (безцветен), се окачествява камъкът, толкова по-висока е и стойността му (изключвам така наречените „fancy yellow“ жълти диаманти).

Съществува и скала за флуоресценция, тъй като някои диаманти реагират на ултравиолетова светлина, вариращи от нива -нулеви, леки, средни до силни.

Яснота, Прозрачност (Clarity)

Яснотата се отнася до чистотата на диаманта. Всички природни диаманти имат включения или показват следи от растежа, които могат да бъдат незначителни вътрешни характеристики в скъпоценните диаманти. Скалата за яснота отразява размера, броя и местоположението на тези характеристики. Изследва се с 10-кратна лупа. Най-добрата и най-рядка яснота на един диамант се нарича чист с лупа (Loop clean) или вътрешно безупречен (Internally Flawless). Това означава, че при изследване на диаманта с лупа не могат да се открият никакви включвания. От там скалата надолу варира до „I“ или „P“ или големи включения видими с просто око и засягащи блясъка на камъка. Разбира се колкото по-безупречен е диаманта, толкова по-висока е неговата стойност.

 

  • LC (Loupe-clean) – Камъкът няма видими включения с 10кратнна лупа.
  • VVS1 (Very, Very Slightly Included 1) – Много, много малки включения видими изключително трудно с 10кратна лупа.
  • VVS2 (Very, Very Slightly Included 2) – Много, много малки включения видими много трудно с 10кратна лупа.
  • VS1 (Very Slightly Included 1) – Много малки включения трудно видими с 10кратна лупа.
  • VS2 (Very Slightly Included 2) – Много малки включения видими с 10 кратна лупа.
  • SI1 (Slightly Included 1) – Малки вклчения видими с 10 кратна лупа.
  • SI2 (Slightly Included 2) – Малки включения видими с 10кратна лупа и понякога с просто око.
  • P1/I1 (Piqué (or Included) 1) – Включения видими с просто око и влияещи на бясъка на камъка.
  • P2/I2 (Piqué (or Included) 2) –  Включения видими с просто око и влияещи на бясъка на камъка.
  • P3/I3 (Piqué (or Included) 3) – Включения видими с просто око и влияещи на бясъка на камъка.

Шлифовка (Cut)

Освен формата в която е шлифован, този фактор вкючва в себе си три по-важни други критерия, по които накрая се оценява камъкът: Пропорция, Симетрия и Полиране. Скалата се измерва в 4 параметъра(Според HRD): отличен, много добрър, добър и сносен. В други лаборатории като GIA има и пета категория – лоша шлифовка(poor).

 Шлифовката е от съществено значение за красота на камъка. Тя определя степентта на блясък (Brilliance) и „огън“ (Fire). Ако диамантът не е добре шлифован, той няма да взаимодейства със светлината, както би трябвало, в резултат ще блести много по-малко от друг с по-добра шлифовка. Идеалната шлифовка има балансирано светли и тъмни учатъци и разгръща максимума на което е способен диаманта. Колкото по-отлична е окачествена шлифовката на камъка, толкова по-висока е стойността му.

Карат (Carat)

Това е факторът, който определя цената на диаманта в най-драстични мащаби. Той измерва тежестта на камъка. 1 карат диамант тежи точно 0,20 гр. Един 0,80-каратов диамант струва повече от два 0.40-каратови такива от същото качество. В природата по-големи диаманти с ювелирно качество се срещат много по-рядко, това е и причината за разликите в стойността.

Заключение

Когато избирате диаманти, имайте предвид, че цената се определя като комбинация от всички тези фактори. Доверете се на нашия експерт – оценител на диаманти за помощ в избора на най-оптимален вариант – цена/качество. Свържете се с нас, за да получите най-добрата персонализирана оферта според бюджета Ви!

Ефир предлага както бижута от собствени колекции така и изработване на златни бижута с диаманти и други скъпоценни камъни по дизайн на клиента. Работим само с естествени камъни и благородни метали. За намирането на перфектно пасващия диамант ще се погрижи нашият Експерт – Гемолог.

В нашия блог сме подготвили специална статия за това как да изберем перфектния годежен пръстен.

Можете да се запознаете също така с процеса по поръчка на годежен пръстен с диамант или друг скъпоценен камък в нашата страница подготвена специално за това. В нея можете да разгледате и част от нашите творби, които сме изработвали за клиентите ни. Готови сме да приемем всякакви предизвикателства – от класически модели с акцент върху централния камък до нестандартни такива.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5