10 от най-известните диаманти в историята

Кой диамант е най-известният в историята на човечеството? Кой диамант е най-редкият от всички? Каква е историята свързана с всеки от тях? В тази статия ще разгледаме списък с 10 от най-известните диаманти в историята.

Кулинан (Cullinan)

Номер 1 в нашия списък на 10 от най-известните диаманти в историята е скъпоценният камък Кулинан. Той е най-големият необработен диамант намиран някога. Теглото му в карати е 3106,75. Открит е през 1905 г. в мината „Premier“, Южна Африка и е кръстен на собственика на мината- Томас Кулинан. Разделянето и шлифоването на камъка е отнело осем месеца, като върху него са работили трима души, по 14 часа на ден. След обработката от Кулинан са получени 9 големи и 96 по-малки диаманта. Днес деветте големи диаманта, получени от необработения камък, са важна част от колекцията на кралските бижута на Англия.

Великата звезда на Африка (The great star of Africa)

На второ място поставяме може би най-известния диамант получен от оригиналното необработено парче на Кулинан, а именно – Великата звезда на Африка или Кулинан I. Със своите 530,2 карата този скъпоценен камък е вторият най-голям шлифован диамант в света. Камъкът е монтиран в горната част на Кралския скиптър, който се връчва по време на коронацията на владетелите на Англия. Днес се съхранява с останалите кралски бижута в Лондонската кула.

Диамант Златен юбилей (Golden jubilee diamond)

Диамантът Златен юбилей е най-големия обработен диамант в света. Със своите зашеметяващи 545,67 карата надхвърля Великата звезда на Африка с 15,37 карата. Отличава се с прекрасния си кафяв цвят. Открит е през 1985 г. в същата мина, в която е намерен и Кулинан (Premier, Южна Африка).  Диамантът остава до голяма степен непознат за външния свят до 1990 г., когато след 2 годишна обработка най-накрая е постигната познатата му и до днес шлифовка – „fire rose cushion cut“.

Столетният диамант (Centenary diamond)

Четвърто място в нашия списък заема диамантът „Centenary“. Този прекрасен скъпоценен камък също е открит в мината „Premier“, през 1986 г. В необработена форма камъкът е бил невероятните 599 карата. Шлифоването му е отнело около 3 години и е дело на майстора на обработка на диаманти Габи Толковски. Завършен диамантът тежи 273,85 карата и блести с 247 фасети. Оценен е от Гемологичния институт на Америка (GIA) с най-високата възможна степен за безцветен диамант – D цвят и е безупречен външно и вътрешно.

Орлоф (Orloff)

Следващ в списъка ни е диамантът Орлоф, който се слави с дълга и прочута история. Със своите 190 карата и прозрачен синкаво-зелен цвят, този диамант с шлифовка тип индийска роза е изключителна рядкост. Открит е през 17ти век в Индия. Смята се, че първоначално е бил поставен като диамантено око в статуя на Вишну (един от индуистките богове) в храм в Шрирангам.  През 1747 г. по време на Карнатичните войни диамантът е бил откраднат от френски войник и е бил продаден. Пътува до Европа, като накрая е закупен от граф Григорий Орлоф, на когото е кръстен. Графът подарява диаманта на Екатерина Велика, като романтичен жест. Днес е изложен в диамантената съкровищница в Москва, поставен върху императорския скиптър, който е поръчан от Екатерина Велика специално за камъка.

Регент (Regent)

Този скъпоценен камък, с изключителна прозрачност и перфектна шлифовка, се слави, като най-красивия диамант в света. Открит в Индия през 1698 г., диамантът е придобит от губернатора на Англия Томас Пит. Камъкът е шлифован във форма къшън и е с тегло 140 карата. Френският регент Филип II (от където идва и името на диаманта) го купува през 1717 г. от Пит. Така диамантът става част от бижутата на редица френски кралски особи. За първи път украсява короната на Луи XV при коронацията му през 1722 г. След това краси на короната на Луи XVI през 1775 г. По-късно през 1801 г. е монтиран в края на меча на първия консул. През 1825 г. е носен по време на коронацията на Карл X, а по време на Втората империя, украсява диадемата на императрица Евгения. През Френската революция е бил откраднат и е бил в неизвестност, докато най-накрая не е открит ,представете си, на таван в Париж през 1887 г. Диамантът в момента се съхранява в Лувъра.

Диамант Хоуп (Hope diamond)

На седмо място в нашия списък на 10 от най-известните диаманти в историята е диамантът Хоуп (от англ. „Hope“ – Надежда). Този скъпоценен камък е имал дълга и славна история, преди да бъде свързан с поредица от лош късмет за своите собственици. Със своите 45,52 карата това е най-големият тъмносин диамант в света. Характерния му цвят се дължи на примеси от бор. Открит е в Индия и е продаден на Луи XIV, който му дава името „Синият диамант на френската корона“. Диамантът е откраднат по време на Френската революция и се появява 20 години по-късно с новото си име „Хоуп“, кръстен на собственика си Хенри Томас Хоуп. Особено известен е с предполагаемото „проклятие“, за което се смята, че е причинило обезглавяването на Луи XIV и съпругата му, както и заради слуховете за финансови и лични нещастия на много от собствениците му. Накрая достига до бижутера Хари Уинстън, който го дарява на музея Смитсониън, където се намира и днес.

Кохинор (Koh-I-Noor)

В превод от персийски “Koh-I-Noor“ означава „Планина от светлина“, а името му произлиза, заради зашеметяващата му красота. Този 105,6-каратов брилянт се предполага, че датира от преди две хиляди години и слави с най- дългата история сред диамантите. През вековете за Кохинор са се водели множество битки и е бил притежание на редица народи като персийци, афганистанци и индийци. В средата на 19ти век, в битка между сикхите и британците, той е взет от Източноиндийската компания и по-късно е подарен на кралица Виктория, когато тя получава титлата Императрица на Индия. Носен е на коронацията на три следващи британски кралици и остава част от бижутата на короната, изложени в Лондонската кула.

Диамант Тейлър-Бъртън (Taylor-Burton diamond)

Девето място в нашия списък заема още един невероятен камък, добит от мината „Premier“, а именно небезизвестният диамант Тейлър-Бъртън. Камъкът е с тегло 69,4 карата и е шлифован в крушовидна форма. Както можете да се досетите от името, Ричард Бъртън е закупил този камък като подарък за съпругата си Елизабет Тейлър. Първоначално диамантът е монтиран на спиращ дъха пръстен. Актрисата обаче смята, че скъпоценния камък е твърде тежък за да се носи като пръстен и поръчва диамантена огърлица специално за него. Колието е проектирано да пасва перфектно на врата на Тейлър. След втория си развод с Бъртън, Елизабет Тейлър продава скъпоценния камък на търг и дарява парите за благотворителност.

Санси (Sancy)

Десети в списъка, но не на последно място по красота, е диамантът Санси. Историята на 55,23-каратовия бледожълт диамант с крушовидна форма датира чак от 1400 г., когато камъкът е принадлежал на Чарлз Смелия, херцог на Бургундия. След смъртта му в битка, скъпоценния камък сменя собствениците си няколко пъти, като накрая се озовава в колекцията от бижута на френски дипломат на име дьо Санси, от където идва и името му. Камъкът е бил зает на Хенри III от Франция, който го е носел като украшение на шапката си. Де Санси продава диаманта през 1605 г. и през следващите три века той е бил собственост на членове на английската монархия, италиански кардинал, индийски принц и руски благородник. През 1978 г. диамантът е продаден  на Лувъра, където е изложен и до днес.

 

 

Всеки от тези известни диаманти има своя история, красота и мистика, които възхищават хора от цял свят. Тези скъпоненни камъни са тук за да останат за вечността, готови да интригуват и да бъдат ценени от бъдещите поколения.

Искате ли да създадете своя собствена зашеметяващо и незабравимо бижу, което да носи вашата история, която ще продължи вечно? Свържете се с нас, за да обсъдим вашата идея и изготвим персонална оферта за мечтаното ви бижу.

Най-актуалните ни творения може да разгледате във фейсбук или на нашата инстаграм страница – @efirgems.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5