Ефир – Етер – Квинтесенция – Петият елемент – Божествената частица

Добре познаваме четирите елемента – въздух, вода, огън и земя. Но какво знаем за петия елемент, наричан още ефир, етер, квинтесенция, божествената частица? Аристотел казва, че класическите елементи са подложени на промяна и се движат линейно. Петият елемент, обаче, е разоложен в небесните области и не притежава нито едно от качествата на познатите елементи. Не е нито горещ, нито студен, нито влажен, нито сух.

Платон го нарича етер и говори за него в „Тимей“ като казва, че това е най-тънкият, чист и прозрачен слой. В гръцката митология се описва като въздуха, дишан от боговете. Смята се също, че там се завръщат душите, след като преминат от материалния свят в отвъдното. Димитрий Менделеев отстоява идеята за ефира и смята, че в него се крие тайната за битието. За него той казва, че е най-лек от всички, в милиони пъти. Наименова го Нютоний и го залага като химичен елемент от нулевата група в оригинала на прочутата си таблица, която бива променена след смъртта му.

Счита се, че етерът се образува от супернови или сблъсъци на неутронни звезди, защото за генерирането му се изисква огромно количество енергия. Тесла се уповава на ефира във всичките си разработки.

За мен петият елемент е енергията в пустотата. Тайнственото и непознатото. Нищото и всичкото. Името на моята марката, а аз вярам, че всяко име носи енергия…

Кристина П.

Поръчка на годежен пръстен

Поръчка на бижу по Ваш дизайн

Колекция бижута с цветни скъпоценни камъни от Ефир

Колекция Ефир ЕТНО

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5