Арт Деко дизайн в бижутерията

Любителите на блясъка задължително имат Арт Деко бижута в колекцията си. Този стил отразява може би най-вълнуващото време в историята на модата. След Първата световна война хората са били наясно колко кратък може да бъде животът и затова са му се наслаждавали при всяка възможност. И какъв по-добър начин от това да танцуват цяла нощ в джаз клуб, облечени в най-добрите си дрехи и спиращи дъха бижута.

В тази статия ще разгледаме как възниква Арт Деко, кои са най-емблематичните бижута, характеризиращи тази епоха, и как да разпознаваме лесно бижутата в този стил.

Арт Деко (Ар Деко), на кратко от френски “Art Decoratifs”, е стил, репрезентиращ визуални изкуства, архитектура и дизайн, които се появяват за първи път във Франция през 1910г. Епохата получава своето прозвище от Международното изложение за декоративни и модерни изкуства (Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes), което се провежда в Париж през 1925 г. Събитието до голяма степен е посветено на бижутерското изкуство. Арт Деко е на върха на популярността си от 20-те до 30-те години на миналия век. Kомбинацията от развиващата се индустрия и изкуството вдъхновяват този стил, който включва в себе си елемети от кубизма. Терминът „кубизъм“ често се използва за описване на бижута от тази епоха заради ъглите, геометричните форми и фигуративните изображения.  За разлика от Арт Нуво (предходния период), който се характеризира с плавни линии и флорални мотиви, стилът Арт Деко изчиства дизайните до тяхната елементарна геометрична същност.

Голямо влияние върху бижутата в тази стилистика оказва откриването на гробницата на фараон Тутанкамон през 1922 г. Тя разкрива шеметна колекция от луксозни скъпоценни камъни и златни съкровища. Мълвата за това удивително откритие се разнася по целия свят и неминуемо оказва влияние на бижутерите в Европа и САЩ, които започват да включват древноегипетски мотиви в дизайните си.

Облеклото и бижутата вървят ръка за ръка и опростяването на женския гардероб довежда до промяна на стила на бижута в същата насока. В следващите редове ще ви разкрием кои са били най-модерните визии на бижута през 20те и 30те години на миналия век.

Емблематични Арт деко бижута:

Обеци: Дълги, висящи обеци, които се движат свободно. Идеално са допълвали така актуалните боб прически на дамите от онова време.  

Колиета: Пищни огърлици, украсени с големи скъпоценни камъни, висулки с геометричен дизайн или пък дълги нанизи от перли. Това са били колиетата, най-често допълващи модерните дамски рокли с дълбоко деколте.

Гривни: Повлияни от модата на роклите без ръкави, широките и по-масивни гривни с множество скъпоценни камъни са били неразделна част от дамската визия.

Пръстени: С измислянето на коктейлите, за да се прикриват алкохолните напитки по време на сухия режим, на сцената се появяват и коктейлните пръстени. Те са се отличававали с по-големия скъпоценен камък в центъра, заобиколен  най-често от по-малки бляскави диаманти. Те са били символ на свобода, богатство и независимост и са носени на дясната ръка, обратно на брачните халки.

Брошки: Брошките са били задължителен аксесоар и са носени забодени на рокли или шапки. Днес можем да се насладим на огромно разнообразие от впечатляващи винтидж брошки и да гледаме с носталгия към пищната Гетсби ера.

Ето няколко съвета как да индентифицирате лесно Арт деко бижута:

Година на изработка

Автентичните бижута от този период са направени между 1920 и 1935 г. Бъдете внимателни с бижута с описание „стил Арт Деко“. Ако няма индикация, че този предмет е изработен в началото на 20-ти век, вероятно гледате бижу, което е вдъхновено от тази ера.

Материал

През ерата на Арт Деко жълтото злато се е смятало за демоде. Най-присъщи за този период са бялото злато и платината. Всъщност бялото злато е представено за първи път около 1915 г.  Употребявано е като заместител на платината, която е била с много високи цени, но изключително желана поради светлия си цвят. Старинното бяло злато е по-сиво в естественото му състояние, за разлика от днешното, което задължително се родира. Жълтеникавият оттенък на бялото злато днес е, защото се използват сплави, различни от тези през 20-те години.

Дизайн

Движението Арт Деко оставя на страна всички стари разбирания за дизайн. Бижутата са били елегантни и в същото време смели. Характеризират се с остри ъгли, правоъгълни форми и  изчистени линии. Въведени са нетрадиционни комбинации от  скъпоценни камъни. Площта по бижутата е заета почти изяло с малки скъпоценни камъни.  Дизайните целят да се разграничат от миналого и черпят вдъхновение от настоящото ежедневие, като оставят на страна всички ненужни орнаменти. 

Шлифовка на скъпоценния камък

Диамантите са шлифовани предимно в староевропейска кръгла или къшън форма. Други известни по това време форми са смарагдова, маркиза или ашър. Най-репрезентиращата шлофовка за този шеметен период според нас е Ашър. Макар да е създадена през 1902г., добива популярността си именно през Арт Деко десетилетията. Тя е модерна, геометрична и олицетворение на Арт Деко. 

„Паве“

„Паве“ монтажът е силно застъпен при дизайна на бижутата. Това са малки скъпоценни камъни, групирани заедно, плътно разположени един до друг.  Използват се за добавяне на измерение, създаване на форма и допълнителен блясък към бижутата в стил Арт Деко.

Филигран

Филигранната изработка се характеризира с малки, сложни изрязани елементи и никога не се е правила толкова добре, колкото през ерата на Арт Деко. Филигранът в бижутата е усъвършенстван в края на 20-те години на миналия век чрез използването на машини за леене под налягане. Днес е почти невъзможно да се повтори ясната, изискана филигранна визия, защото повечето бижута се правят с помощта на восъчни форми. Най-често филиграните от епохата на Арт Деко са направени от 10 или 18 карата бяло злато. 

Оригиналните Арт деко бижутата са предназначени за онези жени, които искат да направят впечатление. За онези, които не се притесняват да носят големи пръстени със скъпоценни камъни, да заслепяват тълпата с тиара или с масивно диамантено колие.

Ако се чувствате вдъхновени от този вълнуващ период в историята, поглезете се с бижу в този стил. Ние може да изработим за Вас бижу по поръчка в стила и бясъка на Арт Деко, адаптиран към модерното ежедневие.

Свържете се с нас, за да обсъдим вашата идея и изготвим персонална оферта за мечтаното бижу.

Най-актуалните ни творения може да разгледате на нашата фейсбук или инстаграм страница – @efirgems.

*снимки Pinterest

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5