Грижа за бижута с естествени камъни - Статия от Ефир

Как да се грижим за бижута с естествени камъни

В тази статия ще разгледаме как да се грижите за своите бижута с естествени камъни. В зависимост от разновидността на камъка грижите, които е необходимо да полагате са различни. Например цветните камъни не са толкова издръжливи колкото диамантите. Естествените перли и опали пък съдържат вода и трябва да внимавате, да не се дехидратират и напукат. За Ваше улеснение, отделните секции на тази статия ще представят грижа за бижута според основните видове естествени камъни, които се използват в бижутерията.

Влияние на температурата и светлината върху бижутата

Някои от скъпоценните камъни са чуствителни на резки температурни промени като например изумруд, гранат, кунцит, опал, перидот, кварц, танзанит, топаз и турмалин. Припичането на слънце и след това потапянето в басейн носи риск камъните да се напукат от рязката температурна промяна. Рискът е още по-голям ако ги носите в сауна и след това си вземете студен душ тъй като температурният шок ще е още по-голям.

При някои от камъните трябва да избягвате излагането на топлина като цяло. Например това са изумруд, кунцит, малахит, опал, червен турмалин и тюркоаз. Не ги оставяйте до източник на топлина и по възможност не ги носете, когато ходите на плаж. Топлината може да избледни цвета на аметистите, кунцитите и червените турмалини. Опалите, малахитите и тюркоазите пък могат да се напукат. От друга страна, топлината може да изсуши маслата, с които са запълнени пукнатините при изумрудите.

Почистване на бижута

При почистването на камъните трябва да внимавате дали камъкът или металът, от който е изработено бижуто не се влияят от различни химикали или киселини. Например перлите, малахитът и тюркоазът са чуствителни към различни химикали. Амонякът и киселинните разтвори както и различните продукти като например парфюми и козметика могат да им навредят. Различните разтворители на алкохолна и ацетонова основа постепенно ще разтворят пълнежа на пукнатините при изумрудите както и при други омаслени или запълнени камъни. Разтворителите могат да повлияят негативно върху боядисан лапис, боядисан нефрит, боядисани перли както и други камъни, които са преминали през изкуствено боядисване. Хлорът може да напука или разяде златните сплави. Поради тази причина не е препоръчително да влизате в басейн носейки златните си бижута.

Най-безопасният начин да почистите вашите бижута с естествени камъни е като ги измиете в хладка вода използвайки течен сапун с неутрално pH, който не съдържа амоняк. Може допълнително да почистите и отстраните мръсотията с кърпичка за бижута или очила. След това подсушете бижутата използвайки мека кърпа. Ако все още са останали труднодостъпни наслагвания от мръсотия може да се опитате да ги почистите с клечка за зъби или много мека четка за зъби (методът с четката важи за камъните с по-висока твърдост). Имайте предвид, че използването на твърда четка може да надраска както метала, от който е направено бижуто, така и самия камък (ако е с ниска твърдост).

Често срещана практика особено при бижутерите е почистването с ултразвук. Въпреки, че този метод е най-ефективен трябва да сте много внимателни, когато го използвате. Ултразвукът може сериозно да навреди на някои камъни както и на бижута, които имат фин крепеж. Не трябва да използвате и ултразвук за омаслени или изкуствено боядисани камъни както и за такива, които имат запълнени пукнатини.

Съхранение и грижа на бижутата ви

При съхранението на камъни е хубаво те да бъдат разделени по вид. Различните камъни имат различна твърдост поради, което те могат да надраскат един друг. Също така камъните могат да надраскат метала, от който са изработени бижутата ако съхранявате всичко на куп например в една торбичка за бижута. По скалата на Моос диамантът е с твърдост 10/10 докато рубините и сапфирите са 9/10, изумрудите са 7.5-8/10, опалите са 5.5-6.5/10, а златото е едва 2.5-3/10.

В Ефир винаги препоръчваме, да създадете навик за сваляне на всички ценни бижута, когато сте вкъщи и вършите домакински задължения, приготвяте се за сън или влизате в банята. По този начин удължавате техния живот, предпазвате ги от замърсявания, драскотини и износване. С този малък навик вашите бижута ще издържат по-дълго в перфектно състояние и ще имат нужда от по-малка поддръжка. Ако все пак искате да носите бижутата си всекидневно без да ги сваляте, в Ефир ще Ви консултираме и подберем за Вас най-подходящите камъни и ще съобразим дизайна, така че да ги предпазва и да е достатъчно устойчив.

Преди да разгледаме поотделно грижата за всеки отделен камък, държим да отбележим, че всяко по-агресивно почистващо средство (ултразвук, търкане и т.н.) е възможно да крие риск за вашето бижу. Много зависи колко стабилно са захванати камъните,  имат ли износени зъбчета, халкички или други слаби места, които механично може да повредите.

Грижа за бижута от злато

Тъй като както вече споменахме златото е мек метал, особено в по-високите си проби от 18 или 20 карата, то е много податливо на надрасквания. Полираните златни бижута се надраскват, матираните се заглаждат, затова ако искате да ги поддържате в перфектно състояние се нужаят периодично от поддръжка при бижутер, който да заличи фините драскотини или да повтори матирането. На какъв период от време, зависи от това колко често ги носите и колко ги пазите.

Малко хора знаят, че всъщност бялото злато също жълтее и върху всяко изделие се поставя родиево покритие, чрез което добива познатия “бял” цвят. С времето, особено при пръстени, то се изтърква и е възможно вашето бижу да смени цвета си. Покритието може да подновите отново при бижутер за невисока сума.

Грижа за бижута с диаманти

Поддържането на диамантените бижута чисти е предизвикателство, защото диамантите привличат и задържат мазнини. Поради тази причина диамантите могат да се покрият с всякакви мазни вещества, включително лосиони, балсами и естествени масла за кожа.

Безопасен и лесен начин за почистване на диамантения пръстен е накисването и измиването му в топла вода с помощта на течен сапун. След това може да се изсуши с мека кърпа без власинки. За почистване и накисване на диамантени бижута могат да се използват и етилов спирт, амонячни разтвори и разтвори за почистване на бижута. Спиртът има предимството да се изпарява бързо и да не оставя петна. Въпреки това спиртът и амонякът могат да увредят други видове камъни, затова се консултирайте с бижутера си, преди да ги използвате върху нещо друго, освен върху бижута с диаманти.

Диамантите със запълнени пукнатини не трябва да се почистват в разтвори, които са киселинни или съдържат амоняк. В противен случай тези разтвори могат да доведат до постепенно обезцветяване, замъгляване или разграждане на пълнежа, с който са запълнени кухините.

Грижа за бижута с рубини и сапфири

Рубините и сапфирите са едни от най-издръжливите камъни. Тяхната твърдост, устойчивост на химикали и износване ги прави идеалния избор ако искате да притежавате бижу с цветен скъпоценен камък за всекидневно носене. С изключение на диаманта никой друг естествен камък не е толкова твърд колкото са сапфирите и рубините.

За разлика от изумрудите, при сапфирите и рубините почистването с ултразвук се смята за безопасно. Това е и най-ефективният и лесен начин за почистването им. Въпреки това има случаи, когато тези методи не са препоръчителни и крият риск като например при следните камъни:

 • Черни звездни сапфири
 • Когато камъните имат пукнатини
 • Рубини със стъклен пълнеж
 • Намаслени или изкуствено боядисани камъни

Можете да накиснете рубините и сапфирите в хладка сапунена вода, използвайки течен сапун с неутрално pH. Почистете и отстранете мръсотията с кърпичка за бижута или очила. Ако все още са останали труднодостъпни наслагвания от мръсотия може да се опитате да ги почистите с мека четка или клечка за зъби.

Грижа за бижута с изумруди

При изумрудите е необходимо да внимавате, когато полагате грижа за тях, защото някои от методите за почистване могат да навредят на камъните.

Избягвайте почистването на бижута с изумруди чрез ултразвук. Изумрудите по природа са камъни, които много често имат пукнатини, които са обикновено запълнени с масла. Ултразвукът може да премахне маслото или да допринесе за допълнително напукване на вашия камък.

Избягвайте да накисвате изумрудите в сапунена вода. Сапунът премахва мазнините като може също така да разтвори и маслата, с които са запълнени пукнатините на камъка. Вместо това почистете изумрудите с влажна кърпа, измийте в студена вода, след което изсушете върху кърпа без власинки. Ако все още са останали труднодостъпни наслагвания от мръсотия може да се опитате да ги почистите с клечка за зъби.

Никога не накисвайте изумрудите в спирт, ацетон или разтворител за боя. Това са течности, които бързо ще разтворят маслата, с които са запълнени пукнатините на камъка.

Избягвайте да държите бижутата с изумруди до източник на топлина и по възможност не ги носете, когато ходите на плаж. Топлината може да ускори изпаряването на маслата от пукнатините на камъка.

Грижа за бижута с перли

Перлите са сравнително меки – между 2.5 и 4 по скалата на Моос. Поради това те не трябва да се оставят заедно с други скъпоценни камъни по време на съхранение и транспортиране, за да не бъдат увредени.

Освен, че са меки, перлите също могат да бъдат лесно повредени от различни химикали и киселини като например оцет или лимонов сок. От висока температура те могат да покафенеят или да изсъхнат и да се напукат.

Как да почистваме перли

Поради ниската твърдост на перлите и тяхната ниска устойчивост на топлина и различни химикали трябва да взимате специални мерки при тяхното почистване. Моля да имате предвид следните няколко неща:

 • Не използвайте комерсиални почистващи препарати за бижута освен ако на етикета не е специално посочено, че може да се използват за перли. Много от тях съдържат амоняк, който ще увреди перлите.
 • Никога не почиствайте перлите с ултразвук. Той може да увреди перлите и да отмие цвета ако перлата е била боядисана.
 • Никога не почиствайте перлите с пара. Топлината може да ги увреди.
 • Никога не използвайте перилни препарати, избелители, готварска сода, или препарати съдържащи амоняк.
 • Не използвайте четки за зъби или абразивни материали, за да почиствате перли. Те могат да надраскат тяхната повърхност. Перлата може да бъде почистена при необходимост с кърпичка за очила. При необходимост може да използвате и ноктите си – те имат твърдост 2.5 и по-малко.

Почистването на перли не е сложно. Може да използвате кърпичка за очила. Ако перлите не са били почиствани от много време и са силно замърсени може да ги измиете във вода и сапун. Имайте предвид, че някои сапуни могат да увредят парлите затова е необходимо да проверите на етикета дали той е достатъчно pH неутрален. След като сте ги измили ги сложете върху леко навлажнена кърпа да изсъхнат.

Как да съхраняваме бижута с перли

Перлите са съставени от около 2-4% вода и калциев карбонат както и органично свързващо вещество, наречено конхиолин. Ако перлите се дехидратират те могат да станат крехки и да се напукат. По тази причина, те не трябва да бъдат съхранявани до източници на топлина или на директна слънчева светлина. Херметично затворени пластмасови торбички също не са добра идея за дълготрайно съхранение на перли. Те могат да пречат на дишането и достъпа на влага.

Тъй като перлите са меки те трябва да се съхраняват в нещо, което ще ги защити от надраскване. Бижутерските торбички или торбички от плат са идеални за тази цел.

Периодично пренанизване на перли

С времето перлените колиета могат да се разтегнат и кордата може да се скъса. Поради това е хубаво периодично те да бъдат пренанизвани. На какъв период това трябва да се прави зависи от това колко често се носят. Хубавите перли трябва да са нанизани с копринена корда, която да има възли между всяка перла. Това ще предотврати търкането им една в друга. Също така ако нанизът се скъса, перлите няма да се разпръснат навсякъде.

Полезни съвети

 • Сваляйте бижутата си с перли, когато се гримирате, използвате лакове за коса или се пръскате с парфюм. Тези продукти често съдържат вещества, които могат да им навредят.
 • Свалете бижутата си с перли, когато се къпете или плувате. Не е препоръчително кордата да се мокри, освен това хлорът и сапунът (ако не е подходящ) могат да навредят.
 • Когато сваляте бижу с перли и особено пръстен – хващайте бижуто за металната част, а не за самата перла. Механичния натиск може да наруши монтажа на перлата и тя да падне (ако е залепена).
 • Избягвайте да носите перли, когато сте облечени в дрехи от груба материя тъй като тя може да ги надраска.

Грижа за бижута с опали

Опалите съдържат вода. Това ги прави особено чуствителни на резки температурни промени както и високи температури с ниска влажност. Поради тази причина трябва да избягвате да ги оставяте за дълго време на директна силна слънчева светлина (например на бюро до прозорец). Опалите не бива да се съхраняват също така до източник на топлина или да бъдат носени на плаж. В противен случай съществува опастност те да се напукат.

Почиствайте бижутата с опали с мека кърпичка, сапун с неутрално pH и вода със стайна температура. Ако опалът Ви е дублет или триплет използвайте същия метод, но не го накисвайте, защото това може да разтвори лепилото, което държи частите.

Не използвайте ултразвук или пароструйки за почистване на опали. Топлината от пароструйката може да напука камъка докато ултразвукът ще бъде абсорбиран тъй като опалите са порести.

Грижа за бижута с гранати, топази, кварц (аметист, цитрин и т.н.), перидот

Най-сигурният начин да се почистват е измиването им със сапун с неутрално pH и мека кърпа или четка. Ако камъните са монтирани върху бижу имайте предвид, че четката може да надраска метала. Обикновено ултразвукът също е безопасен, но трябва да внимавате камъкът да не съдържа течни включения. Избягвайте продължителното излагане на пряка слънчева светлина.

Грижа за бижута с турмалини

Турмалините са относително износоустойчиви камъни и не са необходими специални грижи с изключение на някои неща, които трябва да имате предвид.

Течните включения са често срещани при турмалините. Тъй като топлината може да причини разширяване на тази включения не се препоръчва почистването с пара и излагането на резки температурни промени.

Не се препоръчва почистването с ултразвук. Трябва да внимавате особено много с диневите турмалини и други турмалини, които имат разноцветно оцветяване тъй като камъкът може да се напука на местата, където се прелива от един в друг цвят.

Рубелитът (разновидност на турмалина) може с времето да избледнее поради това не е препоръчително да се излага продължително време на топлина или силна светлина.

Обобщение

В тази статия разгледахме какви грижи трябва да полагате за своите бижута така, че те да бъдат запазени възможно най-дълго. Естествените камъни се различават по своята твърдост и износоустойчивост поради, което трябва да полагате различни грижи за тях. Някои камъни са силно податливи на резки температурни промени, други не бива да бъдат излагани на източници на топлина и пряка слънчева светлина. При почистването на вашите бижута трябва да внимавате дали камъкът или металът не се влияят от киселини, спирт, амоняк, хлор или други вещества. Трябва да бъдете особено внимателни при почистването на бижутата си с ултразвук тъй като този метод може да увреди някои камъни.

Ефир предлага както бижута от собствени колекции така и изработване на бижу по поръчка. Работим само с естествени камъни и благородни метали.

Независимо на какво се спрете нашият Експерт – Гемолог ще помогне с избора Ви на камък и изработката на мечтаното златно бижу според бюджета Ви. Готови сме да приемем всякакви предизвикателства – от класически модели с акцент върху централния камък до нестандартни такива.

Може да се свържете с нас чрез контактната форма, фейсбук, инстаграм или на нашия телефонен номер 0898241940.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest










Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5