Перли: Какво трябва да знаем при избора на бижу с перла

В продължение на векове перлите са били използвани в бижутерията и са били едни от най-ценените скъпоценности. Смятало се е, че перлата притежава магически сили и е способна да донесе на притежателя си просперитет и дълъг живот. Най-старото писмено сведение за перлите датира от 2206 год. пр. Хр. от китайски историк. В древна Персия корона с перли е била смятана за символ на божественото и царското начало. Също така перлите са били предпочитан сватбен подарък, защото символизират чистота и невинност.

В тази статия ще разгледаме произхода и разновидностите на перлите, кои фактори влияят върху цената им както и много други полезни съвети и информация, която ще ви послужи да направите информирана покупка на бижу с перли или просто да обогатите познанията си в тази сфера.

Произход и разновидност на перлите

Естествено формирани перли

В природата перлите могат да бъдат открити в соленоводни стриди или в сладководни миди. Естествено формираната перла се образува като реакция в следствие на попадане на песъчинка или друг дразнител в тялото на мидата. Самата перла е изградена от калциев карбонат (CaCO3) и е с твърдост от 2.5-3.0 по скалата на Моос.

Естествено формираните перли са изключително редки и ценни. Още по-голяма рядкост са такива с правилни форми, които биха били подходящи за направата на бижу с перла. Стотици стриди или миди трябва да бъдат намерени и отворени, за да бъде открита дори една естествена перла, но в продължение на векове това е бил единственият начин за добиването им. Първите големи източници са били Персийският залив и Маннарският залив намиращ се между Индия и Шри Ланка.

След откриването на Америка от Христофор Колумб и преди разработването на златните и сребърните залежи в Мексико и Перу, перлите са основната износна стока от Новия свят. Всъщност стойността на износа им е надвишавала общата стойност на всички други стоки изнасяни от Новия свят. Eдна от най-известните – “La Peregrina” с тегло от 55.95 карата или 11.2 грама, която е била собственост на Филип II, Мери Тюдор, Наполеон III и Елизабет Тейлър е открита именно в Америка.

Култивирани перли

Първите стъпки за култивиране на перли датират още от преди стотици години в Китай. Въпреки това чак през 1893 год. Кокичи Микимото успешно култивира цяла перла в Япония. Около 1920 год. култивирането на перли става икономически значимо, а от 1930 год. до 1980 год. се разпространява в различни точки по света.

Според начина на създаване и качествата им култивираните перли се приближават максимално до естествените, но е необходима човешка намеса, за да стартира процесът. Култивираните перли могат да се разделят на соленоводни и на сладководни.

Соленоводните перли се култивират в океани, морета и заливи в соленоводни стриди и обикновено всяка стрида произвежда само по една перла, което ги оскъпява значително. След изваждането на перлата стридата може да бъде използвана още един или два пъти, но след всеки път качеството на крайния продукт се понижава.

Основните три вида соленоводни култивирани перли, които се използват за направата на бижу с перли могат да се разделят на:

Акоя

Това са соленоводни перли, обикновено малки като диаматъра им е под 10 мм. В началото името „Акоя“ се е използвало като търговско наименование на соленоводните култивирани перли от Япония. С времето, Акоя започват да се наричат всички перли култивирани от стридите Pinctada fucata, Pinctada martensii или Pinctada radiata от различни точки по света като например Китай, Корея, Виетнам, Хон Конг, Шри Ланка и ОАЕ.

Култивирани перли от Южно море

Соленоводни перли, които се култивират в района между Филипините, Австралия и Френска Полинезия. Стридата, която се използва за култивирането им е с латинско наименование Pinctada maxima и е голяма на размер. Варирайки в диаметър между 9-19 мм тази разновидност перли обикновено са по-големи от перлите Акоя, които най-често са 1-10 мм.

Черни перли и Таитянски перли

Това са соленоводни перли, чийто естествен цвят е с тъмни оттенъци варирайки от сиво до черно. Култивират се в западната и централната част на Тихия океан в стридите Pinctada margaritifera, както и в източната част на Тихи океан между Калифорния и Перу в стридите Pinctada mazatlanica и Pteria sterna. Черните перли култивирани във Френска Полинезия са наричани най-често Таитянски. Понякога терминът черни перли се използва и за изкуствено оцветените такива.

Златен пръстен с Таитянска перла и диаманти от Ефир

На снимката може да видите златен пръстен със соленоводна Таитянска перла и диаманти изработен от Ефир за наш клиент. Повече информация как може да си поръчате златно бижу от Ефир може да намерите в страницата Поръчки.

Сладководните перли се култивират в реки и езера в сладководни миди като всяка мида може да произведе до 30-50 перли наведнъж. Това е и причината защо култивираните сладководни перли обикновено струват по-евтино от соленоводните такива. За „баща на сладководното култивиране на перли“ се смята Масайо Фуджита, който успява да открие техника за култивиране на цели сладководни перли. Сладководни перли се култивират в много места по света като основните са Китай, Япония, Америка, Европа и други. Те се смятат за добра бюджетна алтернатива на соленоводните перли от Южно море и перлите Акоя.

Перлена огърлица от сладководни перли от Ефир

На снимката е показана перлена огърлица със златна закопчалка изработена от Ефир. За изработката са използвани сладководни перли. Повече информация за поръчка на бижу от Ефир може да намерите в страницата Поръчки.

Перли Бива

Това са сладководни перли култивирани в най-голямото японско езеро Бива. Езерото е едно от първите места, където е започнало масовото култивиране на сладководни перли и се слави с изключително високото качество на продукцията. За първи път сладководни перли са култивирани там през 1925 год. Въпреки това количеството на перлите от там намалява драстично към края на 80-те години на миналия век поради замърсяване на водите и намаляващото ниво на езерото. В днешно време перлите, които се продават като сладководни Бива перли произхождат най-често от Китай.

Японски Кацуми перли

Сладководни перли името на които произлиза от японското езеро Кацуми-га-Ура. Култивират се в хибридни миди Hyriopsis schlegelii x Hyriopsis cumingii. Размерът им обикновено е 11-16 мм, а цветът може да варира от наситено лилав, розов, бял до златен. Цветът на най-ценните образци от тази разновидност прелива в дъгови оттенъци и имат почти огледален блясък. Появяват се на пазара в средата на 90-те години на миналия век в лимитирани количества. Много от перлите, които се предлагат в момента на пазара като Кацуми всъщност са китайски сладководни перли като цената им е около 1/3 от истинските японски Кацуми.

Освен тези се срещат и други разновидности култивирани перли, които се използват в бижутерията като например:

Сини перли

Това са перли с тъмна окраска, които се култивират в стридите от разновидност Акоя и сребристо-устните стриди. За разлика от черните и таитянски перли, цветът на сините перли се дължи на външен замърсител в самата стрида.

Перли Микимото

Микимото е търговска марка на перлите култивирани и продавани от фирмата Микимото. Основателят на фирмата Кокичи Микимото (1858 – 1954), който е и един от основоположниците на култивирането на перли се е прославил с прякора си „Перленият крал”. През живота си Микимото отделя изключително много усилия обикаляйки света и обучавайки търговците на бижута и клиентите. Благодарение на него култивираните перли не се смятат за имитации и се превръщат в желана и ценена стока в бижутерията. В днешно време много от перлите, които се продават като Микимото перли всъщност не са оригинални. Само тези, които имат 18-каратова златна закопчалка с логото на Микимото и имат сертификат за автентичност издаден от Микимото са оригинални такива.

Абалонски перли

Не всички перли могат да бъдат открити само в соленоводни стриди или сладководни миди. Например Абалонските перли се намират в големи охлюви от рода Haliotis. Могат да бъдат намерени по крайбрежието на Калифорния, Орегон, Аляска, Мексико, Япония, Корея, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. Тази разновидност перли обикновено има уникална барокова форма като цветът може да варира между комбинации и нюанси на зелено, синьо, розово, лилаво, сребърно и в по-редки случаи – кремаво бяло.

Абалонските перли са много редки като цената им може да варира от $100 до $2000 или повече на карат.  Размерът им също варира – от такива със размер на зрънце до 718.50 карата – най-голямата абалонска перла в света. Култивирането на цели абалонски перли е много проблематично, защото кръвта на абалонския охлюв не се съсирва. Поради тази причина, когато ядро на целя перла бива хирургично имплантирано в тялото на охлюва той кърви до смърт. От друга страна, не се изисква хирургично разрязване за култивирането на блистерни перли – ядрото (обикновено полусферично пластмасово топче) просто се циментира от вътрешната страна на абалоновата черупка, което охлювът по-късно покрива с перла.

Конк (Розови перли)

Перлите Конк могат да бъдат намерени в големите морски охлюви Strombus gigas в Карибския басейн. Въпреки, че са наричани още розови перли техният цвят може да варира и в оттенъци на оранжево, кафяво, бяло, жълто или лилаво. Най-скъпите Конк перли са с наситен розов или прасковен цвят и имат отличаваща се огненоподобна окраска. Поради тяхната изключителна рядкост дори малките образци с неправилна форма могат да се търгуват за над $500 на карат. Цената на Конк перла с добри характеристики може лесно да надхвърли $2000 на карат. През 2009 год. GIA обявява, че най-накрая има успешни опити на култивиране на Конк перли като иновативният метод води до 100% шанс за оцеляване на охлювите, в които перлите са били култувирани.

Основни ценообразуващи фактори при перлите

Цената на култивирана перла или бижу с перли е сбор от фактори като например размер, форма, блясък, цвят, качество на повърхността на перлата, качество на седефената обвивка, дали са били подложени на третиране, разновидност и ако самото бижу е с повече от една перла – тяхната сходност и дали могат да бъдат успешно комбинирани. Тъй като има различни видове естествени и култивирани перли някои от факторите варират според разновидността на перлата.

Размер

При еднакви всички други фактори, колкото по-голям е размерът на перлата от даден вид толкова по-висока ще е нейната цена. Размерът обикновено се измерва в милиметри. За перлите с кръгла форма това е техният диаметър. В случаите, когато перлата е с неправилна форма се измерва дължината и широчината, където те са най-големи, а в някои случаи и дълбочината и.

Форма

Формата е важен ценообразуващ фактор. Обикновено се смята, че кръглата симетрична форма е най-ценна за една перла. Това разбиране е възможно исторически да произлиза от факта, че перлите са били смятани за символ на луната. Кръглите перли с правилни форми също така са и най-трудни за култивиране. Въпреки това едни от най-скъпите перли в историята, които ще бъдат разгледани в отделна статия, имат неправилна форма.

Според това каква разновидност е перлата формите могат да се разделят на кръгли, почти кръгли, полу барокови, барокови, овални, крушовидни и други.

Блясък

От ценообразуващите фактори това е един от най-важните. Блясъкът допринася за красотата и уникалността на перлата. Перлите със силен блясък силно и отчетливо отразяват светлината и имат добър контраст между светлите и тъмните части на перлата. Перлите със слаб блясък изглеждат млечни, мъгляви и скучни. Според GIA блясъкът може да се степенува по следната скала:

Отличен – отблясъците са ясни и отчетливи(огледални)

Много добър – отблясъците са ясни и почти отчетливи

Добър – отблясъците са ярки, но не са толкова отчетливи и са мъгляви по краищата

Задоволителен – отраженията са слаби и мъгляви

Слаб – отраженията са неясни и разсеяни

Цвят

Според GIA цветът на перлите се състои от три компонента. Цветът на тялото на перлата е доминиращият цвят. Оттенъкът е един или няколко полупрозиращи цвята, които могат да бъдат различени върху основния цвят на тялото. Третият компонент се нарича ориент – блясък от преливащи се цветове върху или точно под перлената повърхност. Всички перли имат цвят на тялото, но само някои имат оттенъци и/или ориент.

Перлите според тяхната разновидност могат да бъдат в различни цветове и оттенъци. При идентични всички други фактори соленоводните, които имат жълтеникав цвят обикновено струват по-малко от тези, които са бели или светло розови. Златни перли от Южно море от Индонезия и Филипините са изключение и могат да струват колкото или дори повече от бели перли от Южно море в случай, че златният цвят е естествен и наситен.

Черните перли (цветът им всъщност не е черен, а сив) могат да струват колкото белите със същия размер и качество, но при условиe, че имат нюанси и не са чисто сиви на цвят. Нюансите, които се виждат в светлите части на черните перли могат да бъдат зеленикави, розови, сини или виолетови.

Розовите нюанси са желана характеристика при белите перли и се забелязват в тъмните части на перлата. Зеленикавите и жълтеникавите оттенъци обикновено намалят стойността на белите перли при идентични всички други фактори. Понякога перлите могат да имат преливащи се цветове, което се смята за положителна и желана характеристика.

Качество на повърхността

Подобно на естествените скъпоценни камъни, перлите рядко могат да бъдат съвършени. По повърхността могат да бъдат налични неравности, обезцветяване на части от перлата, микроскопични пукнатини и надрасквания както и други. Колкото по-малко са тези несъвършенства толкова по-скъпа е перлата при идентични всички други фактори. Ако несъвършенствата са малко то е възможно те да бъдат скрити при монтажа на перлата върху бижу.

Качество на седефената обвивка

Дебелината на седефената обвивка не се смята за ценови фактор при естествено формираните перли, защото те са изградени основно от нея. От друга страна, това е един от ключовите фактори при култивираните соленоводни перли. Ако перлата не бъде оставена достатъчно дълго в стридата, то тя няма да има време да я покрие с необходимия брой микроскопични слоеве седеф. В резултат на това перлата няма да има желания блясък и здравина. Ако ядрото на перлата е видимо под седефената обвивка то тя се счита за твърде тънка. Обикновено култивираните соленоводни перли от Южно море имат по-дебела седефена обвивка от култивираните соленоводни Акоя. От друга страна, за сладководните култивирани перли това не е толкова значим фактор.

Третиране

Изкуствено оцветените перли струват по-малко от тези с естествен цвят и оттенъци. Третиранията чрез полиране на перлите влияе по-малко върху цената от колкото изкуственото оцветяване. Като правило, колкото повече характеристиките се дължат на естествените и натурални качества на перлата, толкова по-ценна е тя.

Разновидност

Соленоводните перли могат да струват няколко пъти повече от сладководните със същите качества и размер. Това се дължи на факта, че соленоводните стриди обикновено могат да произведат една или понякога две перли докато сладководните миди могат да произведат до 40 наведнъж.

Подбиране на сходни перли

Намирането на перфектен чифт перли за обици или огърлица може да бъде изключително трудно. Поради тази причина сходните перли почти винаги се търсят и струват повече.

Бижута по поръчка - Детски "котешки" златни обици с перли изработени по поръчка

На снимката са показани закачливи детски обици с котешки уши изработени от Ефир по поръчка. За обиците бяха подбрани пасващ по размер и цвят чифт сладководни перли. Повече информация как може да си поръчате златно бижу от Ефир може да намерите в страницата Поръчки.

Видове третиране на перли

Част от стандартното третиране на култивирани перли включва почистване и измиване веднага след събирането им, за да се премахнат замърсявания и миризми. Обикновено процеса се извършва във въртящи се съдове със сол. Самият процес трябва да бъда внимателно наблюдаван, за да не бъдат повредени перлите.

От друга страна, има третирания, които не са смятани за рутинни и част от тях ще разгледаме в тази статия.

Избелване

Китайските сладководни перли, както и перлите Акоя често са избелвани с химикали и излагани на силни светлинни източници. Това прави самите перли да изглеждат по-бели и да имат еднороден цвят. Таитянските перли могат да бъдат подложени на подобно третиране, за да придобият кафеникав цвят, след което се предлагат на пазара като „шоколадови перли“.

Полиране

Полирането на перли обикновено се прави с цел подобряване на блясъка, почистване на мазнини и замърсявания, както и премахването на малки драскотини по повърхността на перлата. Понякого е възможно перлите допълнително да бъдат третирани с пчелен восък или химикали.

Покриване със силиконов полимер

Перлите от вида Акоя, тези от Южно море, както и черните и таитянските е възможно да бъдат третирани със силиконови полимери. Понякого китайските сладководни перли също биват покривани с подобен прозрачен полимерен филм с цел да се подобри блясъкът им. Този вид третиране може да бъде разпознат по необичайно гладкото усещане на перлата в сравнение с нетретираните образци както и по местата, където слоят се е износил и се забелязва разликата. При по-дебел слой е възможно да има места с малки въздушни балончета и джобчета с мръсотия, които се забелязват обследвайки повърхността през увеличаващи прибори.

Запълване с епоксидни материали

Култивираните барокови перли с ниско качество е възможно да бъдат запълнени с епоксидни материали ако са частично кухи или имат разхлабено ядро. Тази практика подобрява износоустойчивостта на перлата. Подобна техника е възможно да бъде приложена и на кухи естествено формирани перли с цел да увеличи тяхното тегло, защото те обикновено се продават според теглото им. Подобни запълвания могат да бъдат открити с ренген.

Оцветяване / Боядисване

Перлите Акоя могат да бъдат потопени в розов разтвор, за да придобият желания розов нюанс. Жълтите и златните перли също е възможно да са преминали през процес на оцветяване като те са особено популярни в Азия. Въпреки, че е възможно това третиране да бъде разпознато чрез обследване на микроскопични пукнатини и дупки с увеличаващи прибори, някои образци са с изключително високо качество на третиране и могат да бъдат разпознати със сигурност само в сертифицирана лаборатория.

За разпознаването на признаци на оцветяване при черните и таитянските перли може да се използва флуоресцентов тест. Естествено оцветените черни перли ще имат от ярко червена флуоресценция като перлите от Баха, Калифорния и до притъпена червеникаво кафява флуоресценция при таитянските. Изкуствено оцветените черни перли обикновено или не показват признаци на флуоресценция или излъчват притъпено зеленикав цвят.

Третиране със сребърни соли

Това е един от най-разпространените методи за потъмняване на перлите Акоя. Процесът включва потапянето на перлите в разтвор на сребърен нитрат и разреден амоняк, след което биват излагани на светлина или сероводороден газ. Това третиране обикновено може да бъде открито с ренген.

Нагряване

Перлите от Южно море често са нагрявани, което засилва наситеността на цвета им. Това третиране може да бъде открито само с високо технологично оборудване в лаборатория.

Имитации и как да ги различим

За съжеление в днешно време пазарът е залят с имитации на перли, които нито са били естествено формирани нито са култивирани. Това са имитации, които са създадени с изкуствени материали и обикновено нямат стойност. Някои търговци могат да наричат имитациите „полу-култивирани перли“ с цел заблуда на клиента. Имитации е имало дори през 17-ти век затова фактът, че перлата е стара не е гаранция, че тя не е имитация. Съществуват няколко вида тестове за разпознаването на имитации, които могат да бъдат използвани извън специализираните лаборатории:

Зъбен тест

Съвсем внимателно потъркайте перлата срещу захапващата страна на предните си зъби. Ако перлата на усет е грапава или песъчлива то тогава най-вероятно това е естествена или култивирана перла. Ако на усет е съвсем гладка то това може да означава, че е имитация. Въпреки това този тест има своите недостатъци и невинаги работи – ако не се внимава самата перла може да бъде надраскана. Освен това някои имитации е възможно на усет да бъдат грапави, а някои истински перли могат на усет да бъдат гладки особено ако са били полирани. Затова е важно да не разчитате единствено на този вид тест, а да бъде използван в комбинация с други видове тестове.

Обследване на повърхността с лупа

Повърхността на перлите, които са имитации под 10 кратно увеличение (гемоложка лупа) изглеждат зърнисти (като ефекта „грейн“ при снимките). Ако повърхността на перлата изглежда гладка то това би могло да означава, че е естествена или култивирана. Въпреки това е възможно да има насъбрана мръсотия по повърхността на перлата, което да довече до неверни изводи. Също така някои сладководни образци както и тези от Южно море могат под лупа да изглеждат с леко зърниста повърхност, но въпреки това да не са имитации.

Ако имате възможност да разгледате повърхността на перлата с микроскоп с по-голямо увеличение (над 50 кратно увеличение) то повърхността на истинските образци може да изглежда като лабиринт или като пръстов отпечатък. Тези линии не винаги могат да бъдат забелязани от самото начало. Опитайте се да използвате силна светлина и да обследвате повърхността от различни ъгли. От друга страна, грубата, зърниста повърхност говори, че това може да е имитация. Интересно е, че имитациите, които по време на зъбния тест на усет са гладки под лупа изглеждат груби и зърнисти, а естествените и култивираните перли, които на усет са грапави под лупа изглеждат гладки.

Отсъствие на недостатъци

Изследвайте перлата за недостатъци с гемоложка лупа с 10 кратно увеличение. Ако при перлата липсват каквито и да било недостатъци и изглежда перфектна това може да означава, че е имитация. От друга страна, забележими недостатъци като например неравности по повърхността, обезцветяване на части от перлата, микроскопични пукнатини и надрасквания, както и други могат да говорят, че това не е имитация.

Твърде голяма еднаквост

Разгледайте перлите и обърнете внимание дали те изглеждат перфектно еднакви от към форма, размер, блясък и цвят. Ако перлите не се различават поне малко по тези параметри то това може да говори, че те са изкуствено създадени имитации.

Тест за тегло

Подхвърлете перлата в ръката си. Ако усещате, че тя е необичайно лека то тя най-вероятно е направена от пластмаса или запълнена с восък. Имитациите от стъкло е възможно да имат сходно тегло с истинските.

Какви материали са използвани за направата на бижуто

Обърнете внимание от какви материали е направено бижуто. Ако са използвани скъпи материали като например злато, платина, диаманти и други естествени скъпоценни камъни то вероятността перлата да е истинска е по-голяма въпреки, че това не е гаранция само по себе си.

Цена

Ако цената на перлите е невероятно ниска или се предлагат с голяма отстъпка то това може да означава, че те са имитации.

Обобщение

В тази статия разгледахме произхода и разновидностите на перлите както и техните основни характеристики. Като допълнение разгледахме кои фактори влияят върху цената им, а същото така и някои от третиранията, на които е възможно да бъдат подложени. Представихме няколко теста, които всеки от вас може да направи, за да различи имитациите от истинските култивирани перли.

Надяваме се тази, че тази статия ще ви помогне да направите информирана покупка на бижу с перли или просто да обогатите познанията си в тази сфера.

Ефир предлага както бижута от собствени колекции така и изработване на златни бижута с перли и/или скъпоценни камъни по дизайн на клиента. Работим само с естествени камъни и благородни метали.

Независимо на какво се спрете нашият Експерт – Гемолог ще помогне с избора Ви на камък и изработката на мечтаното златно бижу според бюджета Ви.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5