Сапфир - Как да определим неговото качество? - Статия от Ефир

Сапфир

Скъпоценният камък сапфир е ювелирна разновидност на минерала корунд със състав от алуминий и кислород – AL2O3 и примеси, които спомагат за обагрянето му в различни цветове. Важна негова особеност е високата му твърдост от 9 по скалата на Моос, едва една стъпка под тази на диаманта. Най-известен с пленяващия си син цвят, този камък се използва в бижутерията от векове. Неизменна част от колекциите на всички аристократични дами, едни от най-известните  пръстени, колиета и обици в света, са именно тези със сапфир.

Какво ще откриете в тази статия?

Ако и Вие сте почитател/ка на този невероятен скъпоценен камък и мечтаете, притежавате или обмисляте покупка на бижу със сапфир, не пропускайте да се запознаете с неговите особености. В днешната статия ще разгледаме неговите качествени характеристики, цветове, находища, имитации и синтетичните му варианти.

 

Цвят

Сапфирът може да бъде бял, жълт, зелен, кафяв, розов, оранжев или падпараджа (цвят лотус), но разбира се най-известната му и скъпа разновидност е наситено синята. Единствено, когато минералът корунд е червен се нарича Рубин. Специалистите приемат, че когато доминиращия цвят е червен, то минералът да се счита за рубин. Наречен само сапфир се приема, че се има предвид синият на цвят.

Падпараджа сапфир (цвят лотус) се наричат изключително редките и скъпи разновидности на камъка с цвят сьомга, който може да варира към по-розов или по-оранжев нюанс.

Сините сапфири също имат разновидности в цветовете. За най-скъп се смята кралско синият цвят, който е нито тъмен, нито светъл и е много наситен. Други търговски наименования на цветове са метличина, пауново синьо, пастелно, индиго, полумрак (здрач) и др.

В определението цвят се включва нюансът, яркостта и насищането, тона и подтона на камъка. Не са за предпочитане твърде тъмни или твърде светли образци, а такива със силна и ярка наситеност, независимо от нюанса. При синия сапфир се забелязват различни подтонове, като лилавите оттенъци могат да допринасят за неговата красота, а сивите или зелени такива намаляват стойността му.

 

Чистота (Яснота)

Естествените сапфири съдържат включения в себе си и образци с висока чистота са изключително рядко срещани и са много високо ценени. Типични включения са иглестите от рутил (фините такива се наричат копринени), както и други от минерален произход. Често се срещат и пукнатини, като такива, които застрашават цялостта на камъка понижават цената му драстично.

Зоналното оцветяване при сапфирите е често срещано явление (редуващи се тъмни и светли ивици), като има тънкости в линиите, с които  гемолозите отличават синтетичния от естествения сапфир.

Съществуват и включения обаче, които в правилната подредба довеждат до ефекта астеризъм и повишават цената на камъка. Тънките копринени рутилови включения образуват звезда с от 4 до 12 лъча, която следва източника на светлина. Такива образци се наричат звездни сапфири и се шлифоват като кабошони.

 

Находища

Едни от най-значителните находища на сапфир са Австралия, Индия (Кашмир), Шри Ланка, Китай, Камбоджа, Мианмар (Бирма),  Танзания, Тайланд, Мозамбик, Мадагаскар, Виетнам, САЩ и др. Тъй като сапфирът и рубинът са разновидности на един и същи минерал – корунд, те често се срещат в едни и същи находища.

Каратно тегло и шлифовка

Рядкост е формирането на кристали с ювелирно качество над 2 карата, затова и цената им нарастра драстично с увеличаване на каратното тегло. Въпреки това, образци на голям сапфир са по-често срещани от големи образци рубин. Камъните се шлифоват във всякакви форми, като най-често са овални с брилиантна корона и степенчат павилион. По-нискокачествните образци, както и звездите сапфири се шлифоват в кабошон.

Имитации

Няма как да пропуснем да споменем стъклото, като една от най-лесните имитации на всички скъпоценни камъни, използвана още от древността. Стъклото е с търдост 5 и е много по-меко от колкото сапфира, то е бездефектно и е сравнително лесно за разпознаване. Други имитации на скъпоценния камък сапфир могат да бъдат синтетичен шпинел, синтетичен (кубичен) циркон или въобще всеки прозрачен камък оцветен в синьо. Съществуват също дублети или триплети – съставени от два или три слепени слоя. От тях е възможно само повърхностният слой да бъде естествен камък, а останалите части да бъдат кварцови пластини.

Третиране

Голяма част от сапфирите в търговската мрежа са нагрявани. Това е метод за третиране чрез топлинна обработка, който може да повиши стойността на по-пастелен или безцветен сапфир, като засили цвета му. Може също да се подобри прозрачността на камъка чрез нагряване, като се премахнат фините “копринени” включения.  Може да се постигне и ефект на прекристализация, който засилва същите тези вкючения, като това прави звездата при звездните сапфири по-видима.

Друг метод е дифузията. Това представлява умишлено добавяне на примеси, които се абсорбират от кристалната решетка на минерала по време на нагряването. Такива примеси могат да бъдат най-често берилий или титан, като по настоящем най-често се използва берилий, за образуване първоначално на падпараджа, а вече на всички цветови гами.

Синтетични сапфири

Синтетичен камък – това е минерал отговарящ по химичен състав на естествения, но създаден в лаборатория по изкуствен път. Синтезът на сапфири е открит през 1909г и патентован две години по-късно. От тогава насам се предлагат множество синтетични сапфири във всякакви цветове и включително звездни сапфири.  Използва се методът Вернейл или растеж от стопилка. Синтетичният сапфир може да се разпознае по бездефектната си чистота, красиви наситени цветове и ниска цена.

Обобщение

За най-стойностни се считат нетретираните естествени сапфири с над 2 карата тегло, не прекалено тъмен или светъл цвят, ярко насищане и разбира се качествена шлифовка, която да разкрие красотата на камъка.

Съмнително е предлагането на високо качествен образец на ниска цена отговаряща на каратното тегло. Това винаги е индикация, че вероятно има нещо скрито.

Ефир предлага както бижута от собствени колекции така и изработване на златни бижута със сапфири и други скъпоценни камъни по дизайн на клиента. Работим само с естествени камъни и благородни метали. За намирането на перфектно пасващия сапфир ще се погрижи нашият Експерт – Гемолог.

  • Класически обеци със сапфири и диаманти от колекция Ефир Елеганс
  • 2,700 лв.
   Класически обеци със сапфири и диаманти от колекцията Ефир Елеганс. Централните камъни са прекрасни висококачествени сини сапфири с леко пастелен оттенък. Заобиколени с по 10 диаманта с общо тегло 0.30 карата VS/G. Обиците са изцяло[.....]
   Купи
  • Класическа висулка със сапфир и диаманти от колекция Ефир Елеганс
  • 1,350 лв.
   Класическа висулка със сапфир и диаманти от колекцията Ефир Елеганс. Централният камък е прекрасен висококачествен 0.88ct син сапфир с леко пастелен оттенък. Заобиколен с 10 диаманта с общо тегло 0.15 карата VS/G. Висулката е изцяло[.....]
   Още
  • Дизайнерска златна пафта със скъпоценен камък от колекция бижута Ефир Етно
  • 880 лв.
   Първото златно дизайнерско бижу от колекцията Ефир Етно, разработено за съвременната жена, носещо мощната енергия на българските традиции.
  • Обици от 14 карата бяло злато с 0,41ct Бели Сапфири
  • 500 лв.
   The MUST have Studs!
   Още
  • Обици от бяло злато с 0,26ct Сини Сапфири и 0.03ct Диаманти
  • 450 лв.
   Less is More!
   Още
  • Висулка от бяло злато с 0.13ct Син Сапфир и 0,015ct Диамант
  • 420 лв.
   Less is More
   Още
  • Годежен пръстен от бяло злато с 0,41 карата Бял Сапфир
  • 500 лв.
   The alternative engagement!
   Още

Бъдете първия, споделил отзиви за “Сапфир”