Как да изберем перфектния годежен пръстен - Статия от Ефир

Как да изберем перфектния годежен пръстен?

Изборът на годежен пръстен с диамант или друг скъпоценен камък е първата важна крачка към създаване на семейството. В Ефир смятаме, че е важно пръстенът да отразява характера и стила на вашата половинка, по тази причина ги изработваме персонално и по поръчка. Но как да се ориентирате в морето от възможности?

В по-долните редове с нашия експерт гемолог, оценител на диаманти и дизайнер в Ефир,  ще разгледаме какво е нужно да знаете при избора на перфектен годежен пръстен.

1) Бюджет

Първото и най-важно нещо е да определите ориентировъчен бюджет. Разбира се впоследствие, той може да варира спрямо желанията Ви. Необходим е, за да може по-лесно да се разиграят различни конкретни сценарии и така да оцените коя реална опция е най-добра за вас. Дали ще бъде един централен камък, дали да има около него ореол от диаманти или по продължението на халката, дали ще заложите на нестандартен или класически дизайн.

2) Избор на диамант

Ако сте се спрели на годежен пръстен с диамант, то най-важно е да се фокусирате в избора на централен камък, неговата форма и качество.

Форма

Най-предпочитаната форма при избора на камък за годежен пръстен е кръгла – брилянт. Защо? – Този вид шлифовка се предполага, че отразява светлината най-силно и придава най-голям блясък на диаманта.  Ако сте се спрели на по-голям диамант около и над 1 карат то фенси формите са също прекрасен избор, понякога дори по-подходящ. Издължените форми като овал или маркиза, покриват най-голяма площ на пръста. И все пак, няма вярно или грешно, като следвате вашите предпочитания или желанията на половинката ви. Разбира се има дизайни на годежни пръстени, които подхождат с точно определена форма камък и там големината не е от такова значение.

Качество

След като вече сте изяснили формата на диаманта е време да се избере конкретен камък. Тук е и нашата задача – да подберем най-добрата опция за камък. Дали да се наблегне на по-добри показатели, за сметка на големината или обратно е субективно решение, което се разглежда спрямо конкретния случай. За това как се определя качеството на диамантите може да се запознаете в нашата статия посветена на тази тема.

3) Избор на друг скъпоценен камък

Въпреки, че диамантът е най-известният годежен камък, световно известни дами като Джаки Кенеди и Принцеса Даяна са получили именно красиви цветни скъпоценни камъни на годежните си пръстени.

Най-известните алтернативи на диаманта са син сапфир, изумруд и рубин, но подходящите опции далеч не се изчерпват до там. Камъни като бял или розов сапфир, турмалин, танзанит, гранат, морганит и много други в подходящи сетинги в комбинация с диамантчета стават също впечатляващи пръстени. Изборът е във ваши ръце, а ако имате нужда от идеи и съдействие сме винаги насреща.

4) Дизайн

Дизайнът на един годежен пръстен след избора на камък е едно от най-съществените неща. В статията днес ще разгледаме най-класическите дизайни за годежни пръстени.

Самостоятелен диамант – “Solitaire”

Както се подразбира от името му е дизайн с един единствен диамант, който е центърът и акцентът на бижуто. Това е може би най-класическият от всички дизайни, с който няма как да сбъркате. Много подходящ е както за големи, така и за малки диаманти. Препоръчително е да изберете камък без видими с просто око включения. Вариантите за захват на диаманта при този дизайн са различни, той може да бъде с 4 или 6 зъбчета, може да бъде обиколен и по-плътно с метал.

Годежен пръстен с “паве” подредени диаманти

Обикновено по халката на пръстена (но може и по касата) се поставят много близо един до друг малки диаманти, които обогатяват пръстена и му придават съвсем различен вид и повече блясък. В този вариант е препоръчително централният камък да бъде видимо по-голям от останалите или поне 0,20/0,25 карата. Ако централният камък е с по-жълтеникав (J-K надолу) цвят се комбинира с доста по бели диаманти (D-E цвят), то допълнително ще направят по-видим жълтеникавия цвят на диаманта (възможно е, това е търсен ефект).

Годежен пръстен с ореол от диаманти (Halo)

При този вид дизайн се изработва ред или два диаманти, които следват формата на централният камък. Ореолът може да бъде плътно поставен до централния диамант (или друг скъпоценен камък) или с леко отстояние. Предимството при този вид дизайн е, че оптически правят централния диамант да изглежда много по-голям, особено при плътното поставяне. Този вид ореол се комбинира прекрасно с паве по халката. Отново важи същото правило за констраста в цветовете.

Дизайн с три камъка (Trilogy)

Поредната класика при избора на годежен пръстен. При този вид дизайн, от двете страни на централния камък има поставени други два диаманта (или друг вид скъпоценни камъни). Трите камъка могат да бъдат равностойни или двата странични да са по-малки от централния. В зависимост от тяхната големина, този дизайн може да се комбинира и с паве по халката. Това е и дизайнът, който най-често препоръчвам при избора на централен цветен скъпоценен камък, особено, ако формата му е по-издължена (овал или емералд кът).

В Ефир правим всичко по поръчка и бихме могли да изпълним и най-смелите идеи. Ето и някои примери, които сме изработили по дизайн на клиента:

Пръстен от две части

Този изящен годежен пръстен е изработен в две части от 14 карата злато. Първият пръстен е с 0.40 карата централен диамант и са добавени още 10 диаманта по халката. Вторият пръстен изобразява планини и дизайнът му е направен така, че двата пръстена да пасват перфектно. За направата на този дизайн използвахме 3д модел, а нашият бижутер се погрижи, камъните да са монтирани перфектно!

Златен годежен пръстен с диамант по поръчка от Ефир

Пръстен с изумруд и диаманти

За този годежен пръстен се спряхме на изумруд с тегло 2 карата с наситен цвят. Допълнихме го с два диаманта с общо тегло 0.16 карата. Нашият майстор-бижутер изработи изцяло на ръка според камъка този изящен пръстен в 14 карата бяло злато.

Златен пръстен с изумруд и диаманти по поръчка от Ефир

Годежен пръстен вдъхновен от природата

Този нестандартен и пленителен пръстен е вдъхновен от природата и наподобява клонка, която е обгърнала камъка! Изработихме го от 14 карата розово злато и 0.40 карата диамант със сертификат на GIA.

Поръчков годежен пръстен с диамант във формата на клонка захванала камъка

Пръстен с инкрустации

Пръстенът е изработен в 14к бяло злато с тези прекрасни инкрустации. За направата му използвахме 3д модел, който клиента одобри предварително. Диамантът е с тегло 0.40карата и сертификат на GIA.

Златен пръстен с инкрустации и диамант по поръчка от Ефир

Ако ви харесват нашите творби може да се запознаете с процеса по поръчка на годежен пръстен от Ефир и да се свържете с нас, за да обсъдим най-подходящия вариант специално за вас.

5) Избор на метал за годежен пръстен

Стандартно годежните пръстени се изработват от злато или платина. Среброто не е предпочитан материал, тъй като то потъмнява и е по-меко.

Злато

В България клиентите най-често се спират на злато. Дали да бъде бяло, жълто или розово злато, най-добре да съобразите спрямо предпочитанията на вашата половинка. Ако имате сериозни колебания по-добре се допитайте до някой неин близък.

Най-честият избор в моята практика е бялото злато. Ако централният диамант е с по-жълтеникав цвят, то ако се спрете на жълто злато оттенъкът няма да е толкова забележим. Стандартно у нас се използва 14 карата злато, но 18 карата е също много подходящ избор. По-висока проба (от 18 карата) не е препоръчителна, тъй като ще бъде много по-меко и ще се драска лесно.

Платина

Платината е по-луксозният избор, но тъй като обработката на този метал е по-трудна и има повече фира, цената и е по-висока. Нейният цвят наподобява този на бялото злато. Бижута с платина се изработват особено много в периода на Арт Деко – 20-те и 30-те години на миналия век. По време на Втората световна война платината е забранена за употреба в САЩ за невоенни цели. Поради тази причина тя бива заместена с бяло злато. След вдигане на забраната предпочитанията остават в полза на бялото злато. Това се дължи на по-добрата му цена, по-лесната обработка, а и е вече добре възприето от хората. Платината започва да се възприема отново като важен бижутерски материал чак през 90-те години. В Япония е точно обратното – златото се е считало за стратегически материал и там 90% от годежните пръстени се изработват от платина.

6) Как да определим размер на пръстен?

Ако не знаете с точност размера на вашата половинка има различни начини в интеренет, с които може да го измерите. Аз лично не препоръчвам тези методи (с конец или измерване на вътрешния диаметър на пръстена), тъй като са много неточни. Разликата между размерите е 0,314мм, което значи, че в един милиметър се побират 3 мярки. Най-идеалният вариант би бил да вземете неин пръстен (който носи на безименния пръст на ръката, на която ще носи годежния пръстен) и да го премерите в някой бижутерски магазин. Ако това е невъзможно, то може да отбележите точно докъде стига на ваш пръст и да премерите отново с професионални мерки за пръстени. Ако и това не е вариант, в краен случай може да ни пратите снимка на нейната ръка и да се опитаме да налучкаме.

Най-честите дамски мерки са от 50-ти до 54-ти размер. Аз винаги смятам, че годежният пръстен е по-добре да бъде малко по-голям, но да влезе на пръста в момента на предложението, от колкото да е по-малък. Относно корекция на размера впоследствие – повечето модели подлежат на такава. По-трудно е, ако цялата халка е с диаманти или има инкрустации, които после няма как да се напаснат. Тогава препоръчвам да направим модела, така че да свършват до средата на халката.

7) Предложението

Перфектното предложение е това, което отговаря на динамиката на вашата двойка. От моите наблюдения и като жена е трогателно за половинката ви, ако сте се постарали и пръстенът е изненада. Дали ще паднете на едно коляно на края на света или в топлотата на вашия дом зависи от вас! Нашият съвет е да не прибързвате и да изчакате специален момент. Ако смятате, че ще се изкушите да зададете въпроса преди замисленото време, може да оставите пръстена в някой приятел или ние да го пазим при нас до уговореното време.

Разбира се има и изключения и не всички дами предпочитат изненадата. Имам и клиентки, които сами избират годежния си пръстен и това е нещото, което ги прави щастливи, тъй като имат точна визия за мечтания пръстен.

8) Защо не работим с циркони?

Често получавам запитвания за циркони или други синтетични камъни. В Ефир сме избрали да работим само с естестени камъни, не само защото са невероятно красиви и носят многомилионна (дори милиардна) история, ами и вярваме в тяхната инвестиционна стойност. Цирконите, за разлика от диамантите, след време заоблят фасетите си и губят от блясъка си. Не се притеснявайте да ни попитате за алтернативи, които можем да предложим в определения ви бюджет. Ако все пак сте се спрели на циркони, то пазарът предлага безброй опции.

Обобщение

В Ефир знаем, че изборът на перфектния годежен пръстен е едно много отговорно начинание. Затова се опитахме да обобщим най-важните стъпки, които всеки от вас е необходимо да следва. Определянето на бюджет е едно от първите неща, на които трябва да се спрем. Знаейки границите на бюджета, с който разполагате ще ви бъде много по-лесно да изберете подходящия централен камък. Дали той ще бъде диамант или друг скъпоценен камък зависи изцяло от вашите предпочитания.

В тази статия сме изброили част от най-често срещаните дизайни на годежни пръстени. Представихме ви също така част от по-нестандартните модели, които сме изработвали за нашите клиенти. На какъв дизайн ще се спрете зависи от стила на половинката ви. Във всички случаи ние ще сме щастливи да ви помогнем за изработката на перфектния пръстен.

В нашия блог сме подготвили статии за качеството на диамантите, какво трябва да знаем при избора на изумруд, сапфир или рубин. Надяваме се те допълнително да ви улеснят при избора на правилния камък. Разбира се нашият гемолог-консултант е винаги на разположение за консултация. Може да се свържете с нас чрез контактната форма, фейсбук, инстаграм или на нашия телефонен номер 0898241940.

Можете да се запознаете с процеса по поръчка на годежен пръстен с диамант или друг скъпоценен камък в нашата страница подготвена специално за това. В нея можете да разгледате и част от нашите творби, които сме изработвали за клиентите ни. Готови сме да приемем всякакви предизвикателства – от класически модели с акцент върху централния камък до нестандартни такива.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5