Флуоресценция и фосфоресценция при скъпоценните камъни

Флуоресценция и фосфоресценция при скъпоценните камъни

В тази статия ще ви запознаем с често срещаните в гемологията термини – флуоресценция и фосфоресценция. Те могат да бъдат много полезни инструменти за тестването и разпознаването на скъпоценните камъни, когато се използват правилно.

Думата флуоресценция е официално въведена през 1852 година от сър Джордж Стоукс. Кръстена е на камъка флуорит, който е силно флуоресцентен материал.

Флуоресценция и фосфоресценция

Флуоресценцията е видимата светлина, която някои скъпоценни камъни излъчват, когато са изложени на невидими ултравиолетови (UV) лъчи. Излъчваната видима светлина спира, когато източникът на ултравиолетови лъчи е спрян.

От друга страна, ако видимата светлината, която излъчва скъпоценният камък продължи, след като първоначалният източник на ултравиолетови лъчи е спрян то камъкът фосфоресцентира.

Флуоресценцията е често срещан метод за тестване и разпознаване на скъпоценните камъни. Ако познаваме характеристиките на различните камъни то наличието, силата и цвета на флуоресценция може да ни даде насоки за разновидността на камъка, който тестваме. Друго преимущество е че може да тестваме няколко камъка едновременно както и скъпоценни камъни, които са вече монтирани на бижу.

В гемологията, скъпоценните камъни се тестват за наличие на флуоресценция с два вида ултравиолетова лъчи. Късовълновата ултравиолетова светлина (SW UV), която стимулира флуоресценция при някои камъни обикновено има дължина на вълната 254nm. От друга страна, ултравиолетовата светлина с дълги вълни (LW UV) е с дължина на вълната в диапазона от 320-400nm като пикът и е на 365nm.

Както флуоресценцията, така и фосфоресценцията могат да имат различна сила, която може да варира от камък до камък от много силна до слаба. Ако даден скъпоценен камък не флуоресцира или фосфоресцира, той се счита за инертен. Силата на флуоресцентиране и фосфоресцентиране също така може да е различна в зависимост дали камъкът се облъчва с SW UV светлина или с LW UV светлина.

Използване на ултравиолетова светлина за тестване на скъпоценни камъни

За тестването за флуоресценция и фосфоресценция е необходим качествен източник на SW и LW ултравиолетова светлина. Обикновено за този вид тестове се използва UV лампа, която може да осветява камъка както с единия вид светлина така и с другия. Такива лампи са разпространени в гемоложките магазини и изложения като обикновено могат да се намерят за около 250-450 евро.

Когато оценявате флуоресценцията и фосфоресценцията на скъпоценен камък е най-добре той да бъде сложен върху черна повърхност. Тестът е добре да се извършва в напълно тъмна стая. Изчакайте очите ви да привикнат към тъмнината и задължително носете защитни очила.

Сравнително висок процент на естествените и синтетични диаманти може да бъдат разпознати един от друг използвайки този вид тестове. Това се дължи на факта, че безцветните естествени диаманти са основно от Тип Iа, а синтетичните безцветни диаманти са предимно от Тип IIa. Докато едните излъчват по силна светлина при осветяване с LW ултравиолетова светлина в сравнение с SW UV при другите е точно наобратно. Цвета на флуоресценцията обикновено също е различен при естествените и синтетичните диаманти. На тази тема сме посветили отделна статия в нашия блог в случай, че ви е интересно да научите малко повече за отделните типове диаманти, техните характеристики и срещаната при тях флуоресценция и фосфоресценция.

Въпреки, че флуоресценцията може да ни даде необходимата индикация за вида на скъпоценния камък никога не трябва да разчитаме само на един тест, когато се опитваме да различим един камък от друг.

За да сме абсолютно сигурни е необходимо да се обърнем към сертифицирана лаборатория притежаваща необходимото оборудване.

Обобщение

В тази статия ви запознахме какво представлява флуоресценцията и фосфоресценцията при скъпоценните камъни. Те могат да бъдат много полезни инструменти за тестването и разпознаването на скъпоценните камъни, когато се използват правилно.

В нашия блог сме подготвили също и статии за качеството на диамантите, какво трябва да знаем при избора на изумруд, сапфир, рубин, перли или опали. Надяваме се те допълнително да ви улеснят при избора на правилния камък. Разбира се нашият гемолог-консултант е винаги на разположение за консултация.

Ефир предлага както бижута от собствени колекции така и изработване на златни бижута с диаманти и други скъпоценни камъни по дизайн на клиента. Работим само с естествени камъни и благородни метали.

Може да се свържете с нас чрез контактната форма, фейсбук, инстаграм или на нашия телефонен номер 0898241940.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5