Рубин – II част. Имитации и как да ги различаваме (за напреднали)

Имитации на рубин и как да ги различим

Умението да различите истински рубин от други камъни изисква гемоложки познания и опит, а в повечето случаи и скъпа апаратура. Въпреки това в тази статия ще разгледаме част от методите и тестовете, които могат да бъдат направени при желание от всеки в домашни условия.

Бележка: Ако искате да научите за основните характеристики на рубините или тепърва започвате да проучвате за това как да си изберете бижу с рубини ви препоръчваме да започнете първо с част I от тази статия: „Рубин: Какво трябва да знаем при избора на бижу с рубин“

Запечатана задна част

Ако рубинът е монтиран на бижу обърнете внимание дали павилионът (задната част на камъка) е видима или е изцяло скрита в метала. Обикновено павилионът на фасетиран рубин е поне частично видим при монтирането му на бижу. Поради тази причина ако виждате само горната част или короната на камъка е възможно да има нещо нередно.

Разбира се видимият павилион в никакъв случай не е индикация, че камъкът е естествен рубин. Често стъклените имитации се монтират с видим павилион. Въпреки това изцяло скритият павилион може да бъде предпоставка за някаква нередност. Възможно е камъкът да има фолирана задна част или е било добавено метално покритие, за да се усили цветът и блясъкът. Друга възможност е камъкът да е слепен от две отделни части.

Възможно е просто дизайнът на бижуто да е проектиран по този начин, затова не разчитайте изцяло на този тест. Също така съвсем малките камъни често се монтират чрез огледален монтаж (натискат в метала, за да се закрепят) и по този начин павилионът остава скрит.

Например при тези брачни халки изработени по поръчка от Ефир, от вътре са монтирани скрити скъпоценни камъни по желание на клиента – на мъжката халка два рубина, а на женската два диаманта.

Цена

Обърнете внимание дали рубинът или бижуто с рубин имат необичайно примамливо ниска цена или се продават с голяма отстъпка. Това може да ви послужи като допълнителна индикация, че нещо не е наред. Рубините са едни от най-скъпите цветни скъпоценни камъни и обикновено цената на хубав образец е висока.

Включения и чистота

Ако рубинът под 10 кратно увеличение (гемоложка лупа) няма никакви включения и изглежда перфектен то вероятността камъкът да е имитация или синтетичен рубин е голяма, особено, ако е голям образец с наситен цвят. Обикновено дори висококачествените рубини имат включения, някои от които са характерни само за естествените камъни. Въпреки това някои от по-малките камъни под половин карат е възможно да изглеждат без включения под 10 кратно увеличение.

Полароиден тест (Двойна рефракция)

Този тест се извършва с уред, който се нарича Полярископ. Това е сравнително опростен уред, който сам по себе си представлява два полароидни филтъра монтирани в метал над източник на светлина. Камъкът се поставя между тях и се изследва за характерни признаци.

Поради кристална структура на корунда, светлината, която навлиза в него се разделя на два лъча. Двата лъча пътуват с различна скорост и са перпендикулярни един на друг. Този оптически феномен се нарича двойна рефракция или дихроизъм.

Двойно-рефрактиращите скъпоценни камъни като например рубин, изумруд и сапфир ще имат редуващи се осветявани и потъмнявани участъци, докато биват завъртани между двата полароида.

От друга страна стъклото и минерали като гранат и шпинел, които често са бъркани с рубини, са единично рефрактиращи. Това означава, че светлината преминава през тях с еднаква скорост и във всички посоки. При тяхното завъртане между два полароида, те остават тъмни от всички страни.

Въпреки това е възможно в някои случаи единично рефрактиращите камъни да показват аномалии, което означава, че може да се променят от тъмни на светли при въртене. За разлика от двойно-рефрактиращите камъни обаче тези аномалии при тях са не толкова отличителни и ясно забележими.

Как да направим полароиден тест с подръчни материали, за да разпознаем рубин

Ако имате чифт стари слънчеви очила с полароидни стъкла може да направите гореописания тест сами вкъщи. Освен очилата ще ви е необходима и широка винена или конячна чаша. Изкарайте едното от стъклата на слънчевите очила. Вместо слънчеви очила може да се използват и стари полароидни филтри за фотоапарат. Тестът се извършва по следната процедура:

 • Поставете изваденото стъкло на дъното на чашата
 • Поставете камъка върху стъклото, което е поставено на дъното на чашата. Най-добре е да поставите камъка върху неговия павилион (долна част). Ако е монтиран в бижу, го дръжте под ъгъл над стъклото.
 • Поставете слънчевите очила с другото (неизвадено) стъкло върху чашата.
 • Вземете настолна лампа и я насочете надолу, така че светлината да се отразява нагоре през дъното на чашата и полароидните стъкла.
 • Ако имате бяла пластмасова кутия може да поставите чашата върху нея. Това ще повдигне чашата и ще помогне на светлината да преминава от дъното и нагоре.
 • Завъртете и нагласете стъклата на слънчевите очила по такъв начин, че когато погледнете през двете стъкла (поставени паралелно едно над друго) те изглеждат черни без преминаваща светлина през тях. Това е така наречената “crossed Polaroid position”.
 • Завъртете и местете камъка с помощта на лъжица или нещо друго, което имате под ръка. Ако камъкът не се променя от светъл на тъмен докато го наблюдавете между двете лещи го завъртете в друга позиция и повторете теста. Ако червеният камък остане тъмен във всички позиции то това означава, че той не е двойно рефрактиращ и следователно не е рубин.

Какво трябва да спазим, за да работи теста

За да работи гореописаният полароиден тест в домашни условия и с подръчни материали е необходимо да бъдат изпълнени следните критерии:

 • Светлината трябва да преминава от дъното на чашата вместо от страни.
 • Двете полароидни стъкла трябва да бъдат поставени в най-тъмната си позиция.
 • Камъкът трябва да се върти на 360 градуса поне в две различни посоки преди да можете да заключите, че той не е двойно рефрактиращ. За по-сигурно е добре да го изследвате от възможно най-много страни.

Двуцветен тест (Dichroic)

Ако изследвате рубин от различните му ъгли може да забележите както червени така и червено-оранжеви цветове. Това се дължи на факта, че рубинът е двойто рефрактиращ и разделя преминаващата през него светлина на два лъча перпендикулярни един на друг.

Тестът се извършва с помощта на уред наречен Дихроскоп – цилиндричен уред с размерите на AA батерия. Когато погледнете през правилната страна на уреда добре осветен рубин ще видите два квадрата или два кръга. Квадратите/кръговете могат да бъдат в два различни цвята ако камъкът има ясен дихроизъм. Завъртайки дихроскопа и изследвайки рубина от различни ъгли трябва да забележите двата цвята, които камъкът излъчва (в някои посоки само единият от цветовете може да е видим).

Ако камъкът е рубин то той ще покаже както червено-оранжев така и червен (виолетова-червен) цвят.

Имитации като например стъкло и кубичен циркон излъчват само един цвят независимо от позицията и ъгъла, от който се гледат. Единично рефрактиращите полускъпоценни камъни като например гранат и шпинел също излъчват само един цвят. Други двойно рефрактиращи полускъпоценни камъни като например червен турмалин ще излъчват други цветове. Например червеният турмалин ще излъчва червено и светло червено.

Стъклен тест

Една от най-честите имитации на рубина е стъклото. Ако познавате характеристиките на стъкло ще ви бъде по-лесно да го различавате от рубина. Някои от характеристиките на стъклените имитации са както следва:

 • Балончета с газ. В стъклото те са кръгли, овални или продълговати. Това е един от най-сигурните индикатори, че камъкът е стъклена имитация.
 • Притъпени/изтъркани фасети. Поради своята твърдост истинските рубини имат много по-остри и ясно обособени фасети.
 • Вдлъбнати фасети и повърхност.
 • Силно абразирали места. Стъклото е много по-меко от рубина поради, което се драска много по-лесно. Това обаче не трябва да служи като единствена индикация, че камъкът е имитация, защото дори диамантите могат да бъдат надраскани от други диаманти).
 • Опростен стил на фасетиране като например 5 фасети на короната на голям камък. Би било учудващо еднокаратов естествен рубин да бъде фасетиран по този начин. От друга страна, такъв тип фасетиране е присъщ на по-евтините камъни или при съвсем малките рубини.

“Visual Optics” Тест

Ако доближите фасетиран рубин от към лицевата му страна (таблицата) много близо до очите си и погледнете към светлинен източник през камъка трябва да видите сини и червени образи. Това е индикация, че камъкът е или естествен или синтетичен (лабораторно създаден) рубин. Камъкът играе ролята на призма, която създава уникални спектрални образи. Обикновено образите са двойни, когато се гледа през пояса (girdle) на естествения рубин. Verneuil – синтетичен рубин обикновено раздвоява образите, когато се гледа през лицевата част (таблицата) или през короната. Този тест се нарича още Тест на Ходжкинсън в чест на шотландския учен Алън Ходжкинсън, който е посветил живота си на популяризирането на този прост и евтин метод за идентифициране на скъпоценни камъни.

Флуоресцентен тест

Рубин поставен под ултравиолетова светлина има флуоресценция. За да различите образците, камъкът се поставя под късо или дълго-вълнова ултравиолетова светлина и се сравнява с други образци от същия цвят. Флуоресценцията винаги се използва като допълнителен тест, когато се идентифицират синтетични камъни или се определя географския произход на естествения камък. Например тайландските естествени рубини обикновено имат най-слабо изразената флуоресцентна реакция под късо-вълнова ултравиолетова светлина в сравнения с естествени рубини от други локации.

Как да различим рубин посредством флуоресцентна светлина

На снимката може да видите под ултравиолетова светлина рубини, гранати и турмалин. Трите рубина греят ярко осветени от UV 365nm светлина.

Синтетичен рубин и как да го разпознаем

Посредством правилното прилагане на няколко от горе изброените тестове и методи би трябвало лесно да можете да различите скъпоценния камък рубин от най-често срещаните негови имитации като например стъкло, гранат, шпинел и т.н. От друга страна обаче е много по-трудно да се различи естествен рубин от синтетично създаден такъв в лабораторни условия, тъй като практически и двата камъка са рубини.

В тези случай е най-добре да се обърнете към сертифицирана лаборатория, която разполага с професионално оборудване или на гемолог, на когото имате доверие.

Въпреки това съществуват някои методи, които могат да ви дадат насока дали рубинът е естествен или синтетичен. Някои от тях ще разгледаме в тази секция.

Шлифовка и фасетиране

Обикновено големите естествени рубини над 1-2 карата се шлифоват като овали и миксирани къшън форми. Големи естествени рубини шлифовани като степенчата смарагдова шлифовка или брилянт могат да се намерят, но доста по-трудно. От друга страна синтетичният рубин често се шлифова в тези форми.

Друг стил на шлифовка срещан при синтетичните рубини е така нареченият scissor-cut. Той се използва за камъни с правоъгълна форма. Фасетите на този тип шлифовка образуват „Х“ от всичките четири страни на короната. Ако забележите такъв вид шлифовка при рубин трябва да сте изключително внимателни – обикновено това не е естествен камък.

Curved Line or Band Тест

Най-лесно различими с този вид тест са синтетичните рубини и сменящите своя цвят сапфири.

Наличието на извити линии (представетe си линиите върху грамофонна плоча), които се простират през фасетите на камъка са доказателство, че рубинът е синтетичен. Тези линии обикновено могат да бъдат забелязани под 10 кратно увеличение (гемоложка лупа) директно през лицевата част на камъка . Въпреки това, за да ги забележите може да се наложи да изследвате камъка от няколко различни страни като оставите светлината да осветява различните фасети. Качествена лампа или дневна светлина влизаща през прозореца са приемливи източници на осветление за този тест. Опитайте се да насочите светлината през страничната част на камъка. След това завъртете камъка така, че светлината да влиза през павилиона (задната част).

Тези линии са налични в повечето синтетични рубини. Не бива да бъдат бъркани обаче със следите от полиране, които не преминават през отделните фасети.

Двуцветен тест (Dichroic)

Тестът, който беше описан в предишната секция за различаване на рубините от техните имитации може да послужи и като предупредителен сигнал при различаването на естествен рубин от синтетичния такъв.

Ако и двата цвята са видими гледайки директно през лицевата част (table) на камъка има вероятност това да е синтетичен рубин. Естественият рубин, който е равномерно оцветен обикновено не се шлифова по начин, който би показал двата цвята гледайки с дихроскоп директно през лицевата му част.

Балончета с газ

Синтетичните камъни често имат много малки балончета, които могат да бъдат кръгли или под формата на пашкул или попова лъжичка. В новите синтетики тези балончета трудно могат да бъдат открити от обикновен човек. Също така има опасност да бъдат объркани с прашинки или миниатюрни включения.

Подвеждащи практики

Създадени са много техники, които да подмамят купувачите да мислят, че камъкът е по-качествен, отколкото всъщност е. По-долу са изброени най-често срещаните такива, които обикновено се извършват с намерение за измама на купувача.

Фолиране на задната част

Фолиране на задната част се прави, за да се придаде допълнителен цвят и блясък на камъка. С развитието на шлифовките и умението да се придава повече блясък фолирането става все по-малко популярно. В днешно време то може да се срещне при бледи на цвят рубинени кабушони. Въпреки това най-често се прилага при стъклените имитации. Трябва обаче да сте изключително внимателни ако си купувате антикварти бижута с рубин, защото фолирането някога е било често срещано.

Бъдете внимателни, когато задната част на камъка е изцяло скрита и не се вижда в бижуто. В такива случаи е възможно фолирането да е било нарочно скрито, особено ако камъкът е необичайно ярък на цвят.

Изкуствени покрития

Лак, пластмаса, боя или лак за нокти са сред веществата, използвани за покриване на рубини. Обикновено това се прави, за да се подобри цветът на рубина и заблуди купувача, че камъкът е по-ценен, отколкото всъщност е. Понякога се покрива само задната част на камъка, за да се насити цвета. Ако камъкът е монтиран в бижуто без да се вижда задната му част покритието трудно се забелязва.

Изследването на камъка под лупа обикновено е най-добрият начин да се открият такива покрития.

Композитни камъни

Композитните камъни се произвеждат като два или повече различни камъка или стъклени парчета се слепват заедно. Когато камъкът се състои от две части то той се нарича дублет, а когато частите са три то той се нарича триплет. Ако слепването на двете части е направено посредством оцветено циментиращо вещество то камъкът се смята за триплет, защото самото вещество е трети компонент.

Ключът към идентифицирането на композитен камък е намирането на мястото, където частите са слепени една към друга. При камъните, които са монтирани в бижу това е доста по-трудно за установяване.

Камъните, които не са монтирани на бижу могат да бъдат потопени във вода. Водата може да придаде различни оттенъци на различните части или на слепващия слой.

Камъните, които вече са монтирани на бижу могат да бъдат изследвани под лупа.

Обобщение

В тази статия разгледахме тестовете, които всеки от вас може да направи, за да различи имитациите и синтетичните рубини.

Надяваме се тази, че тази статия ще ви помогне да направите информирана покупка на бижу с рубин или просто да обогатите познанията си в тази сфера.

Ефир предлага както бижута от собствени колекции така и изработване на златни бижута с рубини и/или други скъпоценни камъни по дизайн на клиента. Работим само с естествени камъни и благородни метали.

Независимо на какво се спрете нашият Експерт – Гемолог ще помогне с избора Ви на камък и изработката на мечтаното златно бижу според бюджета Ви.

Не забравяйте да прочетете и първата част на статията посветена на рубините: „Рубин: Какво трябва да знаем при избора на бижу с рубин“

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5