Рубин: Какво трябва да знаем при избора на бижу с рубин - Статия от Ефир

Рубин: Какво трябва да знаем при избора на бижу с рубин

Едва ли има човек на земята, който не е чувал за рубин – този така пленителен скъпоценен камък. Известен e като розово-червената разновидност на минерала корунд (Al2O3), чиито всички останали цветове се категоризират като сапфири. Най-скъпият рубин с тегло 25.59 карата е продаден на търг през 2015 год. за 32.42 милиона долара.

Една от важните качествени характеристики на този скъпоценен камък е неговата твърдост от 9 по скалата на Моос (от максимум 10 – тази на диаманта), която го прави много устойчив на износване.

Името на рубина произхожда от латинското “Rubeus”, което в превод означава червен. На санскрит рубин е “Ratnaraj”, което в буквален превод означава цар на скъпоценните камъни. В древна Индия се е вярвало, че ако човек дари в чест на бог Кришна рубин, то в следващия живот той ще се прероди като император. Почитан още от древността, рубинът е монтиран в бижута и присъства в колекциите на всички аристократични дами.

Какво ще откриете в тази статия?

Ако и Вие сте почитател/ка на този невероятен скъпоценен камък и се интересувате, притежавате или обмисляте покупка на бижу с рубин, не пропускайте да се запознаете с неговите особености. В днешната статия ще разгледаме неговите качествени характеристики, цветове, находища и третирания.

Находища и формиране на скъпоценния камък рубин

Най-известните рубини, като тези от легендарната долина Могок в Мианмар (Бирма), Хималаите и Северен Виетнам, обикновено се формират в мрамор.

Мраморът се формира като част от метаморфния процес, когато топлината и налягането от планинското образувание действат върху съществуващите варовикови находища. Мраморът има ниско съдържание на желязо. Поради това рубините, които се формират в него имат също ниско съдържание на желязо в химическия си състав. Това от своя страна допринася за наситения червен цвят.

В допълнение, рубини, открити в мрамор, обикновено флуоресцират в червено под ултравиолетова светлина – дори ултравиолетовата светлина на слънчева светлина. Флуоресценцията може да направи цвета на един рубин още по-интензивен, което увеличава стойността му.

Нешлифован рубин в мрамор. Находище Афганистан.  Copyright GIA.

В други находища рубини могат да бъдат намерени в базалтови скали. В тези находища съдържанието на желязо в химическия състав на скъпоценния камък може да бъде значително по-голямо. Това съответно може да доведе до по-тъмен и не толкова наситен цвят. По-високото съдържание на желязо в химическия състав на рубина също може да намали и червената флуоресценция.

Част от основните находища на скъпоценния камък рубин се намират в Мианмар (Бирма), Афганистан, Индия, Виетнам, Камбоджа, Кения, Мадагаскар, Мозамбик, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Таджикистан, Танзания и Тайланд.

Интересен факт е, че единствената държава в континентална Европа, в която има открити залежи на естествени рубини е Република Северна Македония. Залежите се намират до град Прилеп и рубините от там имат уникален малинов цвят.

Основни ценообразуващи фактори

Цвят

Цветът е един от най-важните ценообразуващи фактори за един рубин. Системата на GIA за оценяване на цвета при цветните скъпоценни камъни разделя този фактор на три компонента – оттенък (hue), наситеност (saturation) и тон (tone).

Хромът е микроелементът, който оцветява рубина в неговия характерен червен цвят. Цветът може да варира от оранжево червено до лилаво червено. Наситеността на червения цвят зависи от количеството хром – колкото повече, толкова по-наситен е червеният цвят. Този микроелемент също води до флуоресценция, която засилва допълнително интензивността на червения цвят на слънчева светлина – това е желан ефект и допълнително допринася към цената на скъпоценния камък.

Скъпите рубини имат от чист наситено червен цвят до леко пурпурно червен цвят. Рубин с оранжеви или лилави оттенъци обикновено е с по-ниска цена. За да се смята за висококачествен, цветът на рубина не трябва да бъде нито твърде тъмен нито твърде светъл. От една страна, ако камъкът е с твърде тъмен цвят това може да има негативен ефект на неговия блясък. От друга страна, ако камъкът е с твърде светъл цвят той може да бъде класифициран като розов сапфир. Въпреки това за момента няма общоприет критерий, който да разграничава рубините от розовите сапфири. Приема се, че ако доминира червеният оттенък, то минералът е именно рубин.

Най-желаният и скъп цвят е „Гълабова кръв“, който е червен с леко виолетови или розово-червени оттенъци. Най-желаните образци са тези от Бирма, а камъни над 5 карата са изключитено редки и скъпи.

Впечатляващ пръстен с 10.05 карата бирмански рубин с цвят „гълабова кръв“ и диаманти по дизайн на Faidee. Продаден на търг за над 10 милиона щатски долара.

Чистота

Обикновено търговците очакват рубинът да има включения. Образци без включения практически не съществуват. Най-честите включения са игловидни и когато са рутилови и подредени успоредно се наричат копринени. Намират се и други минерални включения, зонално оцветяване, пукнатини и включения наподобяващи пръстови отпечатъци.

Чистотата на камъка се определя от броя, големината, цвета и местоположението на включенията. За разлика от диамантите, при цветните камъни се наблюдава по-често чистотата с просто око, от колкото с лупа. Ако в рубина се наблюдават включения, които влияят на неговата прозрачност или блясък, то те намаляват стойността му. И разбира се, колкото по-бездефектен е камъкът, толкова по-висока е стойността му.

Звездни рубини

Има рутилови включения, при които се наблюдава визуален ефект от три или шест лъчева звезда (астеризъм). Тези рубини се шлифоват на кабошони, за да може да бъде най-силно изразен ефектът. Астеризмите са най-добре видими с един източник на светлина и се движат по камъка, докато светлината се движи или камъкът се върти. Такъв ефект се получава, тъй като светлината се отразява от „коприната“ (структурно ориентираните рутилови игли) по определен начин. Това е един пример, при който включенията увеличават стойността на скъпоценния камък.

Винтидж пръстен с 2.47 карата нетретиран бирмански рубин с 6-лъчева звезда. Модел на Tiffany & Co и цена над 16 000Е.

Шлифовка

Под шлифовка се разбира на първо място формата (овал, кръг, маркиза и тн.), но също така и стилът в който е шлифован камъкът (кабошон, брилянт, степенчат, фенси и тн.). Други признаци от изключително значение, на които оценяват експертите са пропорцията (дълбочината на камъка, дебелината на пояса и др.), качеството на полировката и симетрията на фасетите.

Опитните майстори могат да намалят недостатъците или да акцентират върху предимствата на камъка посредством правилна шлифовка.

Тегло (Карати)

Висококачествен рубин тежащ над 1 карат е изключително рядък. Това предразполага за прогресивното увеличаване на цената на скъпоценния камък с увеличаването на теглото му. Тоест един три каратов рубин струва в пъти повече от три еднокаратови със същото качество.

Третиране

В днешно време голяма част от естествените рубини са третирани по някакъв начин. Това може да включва насищане на цвета чрез нагряване, подобряване на прозрачността чрез разтваряне на рутилните включения, заздравяване на фрактури (пукнатини) или дори пълното им запълване чрез омасляване или оцветяване.

Нагряване

Едно от най-често срещаните видове третиране при рубините е термичното обработване с цел подобряване на цвета на камъка, премахване на лилави оттенъци и сини петна, както и разбиване на рутиловите включения. Това се случва на температури над 1700°C. Освен ако изрично не е посочено, че камъкът не е нагряван трябва да предположите по презумпция, че той е. Общоприето е, че нагряването е допустима практика при положение, че това третиране не се крие от търговеца. Поради тази причина нагряването няма радикално негативно влияние на цената.

Запълване на пукнатини с оловно стъкло

Запълването на пукнатините с оловно стъкло или друг материал значително подобрява прозрачността на камъка. За разлика от нагряването, запълването на пукнатини не се приема за приета практика и е препоръчително този вид третиране при естествените рубини да се избягва. Този вид третиране може да бъде открит с гемоложка лупа с 10х увеличение.

Винаги бъдете предпазливи, ако цената на даден камък е много по-ниска от пазарната. Това е предполагаема индикация, че е възможно рубинът да е третиран или имитация.

Естествен нетретиран рубин с високо качество се среща много рядко и може да бъде изключително скъп.

Обобщение

В тази статия разгледахме произхода, находищата и качествените характеристики – цвят, шлифовка, чистота и каратно тегло на скъпоценния камък рубин. Като допълнение разгледахме кои фактори влияят върху цената му и някои от третиранията, на които е възможно да бъде подложен.

Надяваме се тази, че тази статия ще ви помогне да направите информирана покупка на бижу с рубин или просто да обогатите познанията си в тази сфера.

Може да научите повече за това как да разпознаем рубин от неговите имитации и синтетични варианти във втората част от поредицата ни статии за рубини.

Ефир предлага както бижута от собствени колекции така и изработване на златни бижута с рубини и/или други скъпоценни камъни по дизайн на клиента. Работим само с естествени камъни и благородни метали.

Независимо на какво се спрете нашият Експерт – Гемолог ще помогне с избора Ви на камък и изработката на мечтаното златно бижу според бюджета Ви.

Ако вълнуващият момент да предложите на половинката ви наближава в нашия блог сме подготвили специална статия за това как да изберем перфектния годежен пръстен.

Можете да се запознаете също така с процеса по поръчка на годежен пръстен с рубин или друг скъпоценен камък в нашата страница подготвена специално за това. В нея можете да разгледате и част от нашите творби, които сме изработвали за клиентите ни. Готови сме да приемем всякакви предизвикателства – от класически модели с акцент върху централния камък до нестандартни такива.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5