Статия за характеристиките на етиопски опал, австралийски опал, мексикански опал

Опал

Опалите са едни от най-интересните скъпоценни камъни. Бижута с естествени опали се смятат за арисократични и пленяват с визия. Изградени от силициев диоксид и молекули вода, тези минералоиди не образуват кристална решетка, а са аморфни по строеж. С твърдост от 5,5-6 по скалта на Моос, мидест лом и восъчeн блясък, опалът е често срещан в обикновената си форма. Интересът ни насочeн към благородния опал, който е много рядък и се образува при сложни геоложки процеси.

Той се отличава със специфичните си шарки в резултат на дифракция на светлината. Терминът опалесценция описва красивите разноцветни отблясъци.  „Играта на цветовете“ се образува посредством микроскопични сфери силициев диоксид подредени в мрежа. Когато светлината преминава през тях се образува оптичното явление- дифракция („Светлината се отклонява от праволинейното разпространение при преминаване през малък отвор или тесен процеп (0,1—1 мм). В този случай светлинните лъчи се разпространяват не само по права линия, но и встрани, поради което около светлото кръгче или светлата ивица се появява оцветен ръб – дифракционни пръстени или ивици.“) Размера на сферите и тяхното геометрично разположение определя цвета и качеството на пречупената светлина.

Всеки един опал е уникален и в природата не се срещат два еднакви камъка.

Как се определя качеството на опала?

Той е един от най-сложните за оценка скъпоценни камъни, поради това, че зависи от много фактори. Надолу са описани основните фактори при оценката мъ, както и лесен начин за различаване на етиопски от австралийски опал.

1.Произход

Най-често срещаните опали са с произход Австралия и Етиопия, като той се счита за национален камък в Австралия. Среща се също така в Мексико и САЩ (Невада) и др. Австралийските опали имат репутация за най-ценни в света. Всяка държава има собствени принципи в оценката на опалите си.

Австралийски опал или Етиопски опал?

Образуването на австралийски опал се дължи  на киселинно изветряне по време на изсъхването на централния австралийски пейзаж. Това се случва, когато огромния океан, покриващ 60 процента от Австралия, започва да се оттегля. Започва извличане на минерали от почвата, в резултат на което се получават джобове и пукнатини, където се образува.

От друга страна етиопски опал се образува високо в планините в резултат на вулканична дейност. За разлика от австралийския, той не се образува в пукнатини, а се намира във вулканичната пепел в различни форми. Често представлява вкаменена растителност или може да съдържа такава като включения. Най-основната разлика между двата вида опал се корени в порестата природа на етиопските. Повечето от тях се наричат също хидрофан и могат да абсорбират вода.

Ако етиопски опал(хидрофан) бъде накиснат във вода, той я абсорбира и става кристално чист. Когато се дехидратира, той връща напълно млечното си тяло.

Така изглежда опалът преди проведения опит.

Секудни след потапаянето му в чаша вода се вижда как започва процесът по хидратация.

3 минути по-късно

5 минути по-късно вече почти изцяло е станал прозрачен.

6 минути по-късно опалът е изцяло хидратиран и около него ясно се виждат газови мехури, изместени от водата.

Така изглежда вече хидратираният етиопски опал – кристално чист.

Тук е показано сравнение преди и след с другия камък от комплект обици със същата визия.

1 час по-късно опалът напълно възвърна първоначалния си облик и играта на цветове.

Ако провеждате сами опита е важно да се отбележи, че за по-големи камъни ще е необходимо повече време за хидратиране ( над 5-6 карата е възможно да отнеме часове). Дали ще изберете Етиопски опал или Австралийски опал е изцяло въпрос на предпочитание.

2.Цвят

В природата се срещат всички отблясъци в цветовете на дъгата – зелен, оранжев, жълт, лилав и рядко срещаният червен. Стойността на камъка се определя от доминиращия цвят, тъй като един опал почти никога не е само с един цвят отблясъци. Съществуват вторични скрити цветове, които подсилват и правят по електрикови нюансите, така опалът изглежда по-искрящ с което покачва стойността си.

3. Насоченост на цвета

Опалите са скъпоценни камъни, които драстично променят облика си в замисимост от ъгъла от който се наблюдават. Такива, които имат силни отблясъци във всички посоки, са най-предпочитани и мултифукционални в бижутерията. Докато тези, които са най-ярки само в една посока е необходимо да се предвиди позицията и вида на бижуто, така че да бъдат видими през повечето време. По тази причина е трудно да се намират подходящи опали за чифт с еднаква големина, цвят и насоченост на отблясъци. Мъртвите точки или ъглите без видим блясък намаляват стойността на камъните.

4. Модели и схеми на разположение

Някои камъни имат рядък и уникален модел (pattern) на шарките си. Най-редкият и скъп се нарича Арлекин. Други видове могат да бъдат Скумрия, Блок, Светкавица, Дъга, а най-ценният при Етиопските опали се нарича Пчелна пита. Ако опалът има такъв цялостен ефект, то стойността му нараства.

1.Опал Арлекин

2. Етиопски опал – Пчелна пита

5.Цвят на тялото

Този показател е приет първо за измверване на цвета на подложката на австралийските опали, сега вече е приет и важи за всички. Измерва се от скала с 9 категории от N1 до N9, катоN1 се счита за най-тъмен, а N9 за най-светъл.

  • Черните опали (N1-N4) се считат за най-ценни.
  • Такива с цвят на тялото N5 и  N6 се смятат за полу-черни, сиви или тъмни.
  • От N7 до N9 се смятат за бели или кристални.

6. Яркост

Има 7 оценки на яркостта от B1 до B7, като B1 е най-светлия, a B7 най-мъгливия. Колкото по-ярък е опалът, толкова по-висока ще бъде неговата стойност.

7. Шлифовка

Опалът почти винаги се шлифова в кабошон. По-ценни са кабошоните с висок купол в стравнение с плоските, тъй като те по-трудно се монтират при направата на бижута. Принципно овалите се считат за по-ценни от камъните със свободна форма, освен когато това не е търсен ефект (при големи образци или екстравагантни модели), защото се смята, че имат по-добра дирекция на отблясъците.

8. Включения

Важно е първо да се направи разлика между пукнатини, които драстично намаляват стойността на един камък и линии от обикновен (неблагороден) опал, които също намалят стойността, но не застрашават цялостта му. Някои опали имат включения наподобяващи растителност, където камъкът е заместил част от дърво или растителност. В етиопските опали е прието да има включения наподобяващи фантом.

9. Третирани и синтетични камъни

Естетсвеният опал се цени винаги много по-високо от третирания такъв. Навлизат пушени или третирани етиопски опали, които се продават за естествени черни. Съществуват също имитации като дублети или триплети, съставени от две или три части така, че да наподобяват опал. Трябва да се внимава също за синтетични опали, предлагани в мрежата за естествени. Необходимо е опитно око за отличаването им, затова винаги се доверявайте на специалисти.

В обобщение опалът е невероятен, красив и сложен скъпоценен камък. Необходимо е внимание и отношение при носенето му, тъй като поради не високата си твърдост е склонен към повече драскотини спрямо други скъпоценни камъни.

Оставяме ви да се насладите на селекцията от бижута с опали на Ефир.

Ако имате идея, ние бихме могли да изработм бижу с опал според изикванията Ви с нашите все още немонтирани камъни.

Свържете се с екипа на Ефир и поръчайте бижу по Ваш дизайн. –  Независимо на какво се спрете нашият специалист – гемолог ще помогне с избора Ви на камък и изработката на мечтаното златно бижу според бюджета Ви.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest










Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5