Турмалини: Митичният Парайба Турмалин - Статия от Ефир

Турмалини: Митичният Парайба Турмалин

Парайба турмалините са едни от най-скъпите и редки турмалини срещани в бижутерията. Започват да се добиват първоначално в Бразилия в щата Парайба като най-скъпите образци са с неоново син цвят, който се дължи на съдържанието на мед. Именно съдържанието на мед е от такова значение за тяхната стойност. Цената им може да достигне до зашеметяващите над 30 000 долара на карат.

В последствие залежи са открити и в Африка и Афганистан с подобни характеристики и цветове. Въпреки, че тези камъни не са от Бразилия в бижутерията често също биват наричани Парайба турмалини.

Поради тяхната изключителна рядкост, единственият начин да сте сигурни, че предлаганите камъни са именно Парайба е с тестване в утвърдена лаборатория.

История и произход

Преди 80-те години на миналия век никой дори не е бил виждал турмалин с ярък тюркоазен цвят. Това се променя благодарение на Хейтор Димас Барбоса – ловец на скъпоценни камъни от Бразилия. През 1982-ра Барбоса започва експлоатирането на Mina da Batalha намираща се на стръмен склон близо до Сан-Хосе-де-Баталя в щата Парайба, Бразилия. Около 6 години са им били необходими, за да намерят образец годен за фасетиране. Между 1990 и 1991 се осъществява максималният добив от мината.

Подобни образци на мед-съдържащи турмалини са открити през 90-те години на миналия век и в други две мини в съседен щат – мините Mulungu и Baixa Dos Quintos.

Повечето бразилски Парайба турмалини тежат под 1 карат, като в историята има само единици с тегло от порядъка на 10-20 карата. Те са изключително скъпи и са притежание на частни колекционери. Бразилските мини са вече почти изцяло изтощени и се намират основно малки образци.

През 2001 година на пазара се появяват мед-съдържащи турмалини от Нигерия и Мозамбик. Техните цветове варират от виолетово сини, през синкаво зелени до зелени.

Всъщност разликите между бразилските и африканските парайба турмалини не са много. Те са неразличими с просто око и дори трудно се отчитат разлики под микроскоп. Според гемоложкия институт на Америка те не могат да бъдат различени със стандартни гемоложки тестове, едиствено чрез химическо тестване в лаборатория.

Прието е африканските образци да се наричат „Paraiba-like“(подобни на Парайба), но поради почти изчерпаните залежи на бразилските мини и все по-нарастващия интерес към камъните с друг произход, изглежда, че това допълнение постепенно отпада.

И все пак оригиналните Парайба турмалини с произход Бразилия винаги се търгуват с много по-висока цена.

Независимо къде са били добити камъните обикновено биват нагрявани, за да придобият така желания ярък „неонов“ цвят. Според GIA около 80% от бразилските турмалини са били нагрявани, за да придобият „Парайба“ цвят.

Турмалин Парайба

Огърлица с 10.14 карата ярко зелен Парайба турмалин от Мозамбик и диаманти от Louis Vuitton

Снимка: Pinterest

Ценоопределящи фактори за турмалини съдържащи мед

В тази секция ще изброим факторите, от които зависи цената на мед-съдържащите турмалини.

Цвят

Мед-съдържащи турмалини с ярки сини до ярко синьо-зелени цветове без сиви оттенъци струват най-скъпо. Колкото по-наситен е цветът, толкова по-висока е цената. Термини като „неоново синьо“, „електрическо синьо“, „карибско синьо“ се използват за описание на най-популярните цветове. Синьо-зелените до зелените цветове също са високо ценени (ако те са ярки и силно наситени).

Цвят на Парайба турмалин

Снимка: GIA

Тегло (карати)

С увеличение на тяхното тегло, цената на бразилските мед-съдържащи турмалини се покачва значително повече в сравнение с тези добивани в Африка поради тяхната изключителна рядкост. Но както при всички други скъпоценни камъни, независимо от произхода, важи генералното правило, колкото по-голям е един образец, толкова п0-прогресивно нараства цената му.

Голям Парайба Турмалин от Нигерия

Снимка: GIA, 19.90 каратов Парайба турмалин от Нигерия

Чистота

Най-важният фактор за парайба е цветът и не дотам яснотата. По тази причина включения видими с просто око се толерират и имат малки отражения в стойността на камъка.

Златни пръстени с Парайба турмалини

Снимка: The Jewellery Editor

Турмалините от Бразилия обикновено имат повече включения от колкото тези добивани в Африка. Поради тази причина чистотата има по-голямо влияние върху цената при бразилските образци.

Шлифовка

Когато се оценяват парайбите, цветът и блясъкът са от първостепенно значение. Скъпоценните камъни трябва да имат качествена шлифовка и да са блестящи, за да получат максимална стойност. Шлифоват се предимно в издължени форми, като овал и круша.

Колкото по-качествено е шлифован образецът, толкова е по-висока неговата цена.

Третиране

Обикновено нагряването е често използвана и приета практика. То повишава цената на мед-съдържащите турмалини тъй като се постигат силно желани цветове като например „неоново синьо“.

Запълването на пукнатини и импрегнирането на камъните има негативен ефект върху стойността и намалява драстично цената им.

Страна на произход

Когато камъкът е придружен със сертификат за произход от утвърдена лаборатория, бразилските мед-съдържащи турмалини са значително по-скъпи от тези добивани в Африка поради тяхната изключителна рядкост.

Съдържание на мед

Ако турмалинът покрива стандартите за съдържание на мед на утвърдените гемоложки лаборатории, то цената му се покачва главоломно в сравнение с турмалини не съдържащи мед.

На пазара са разпространени красиви сини и зелени турмалини, които не съдържат мед. При тях оцветяването се дължи на други елементи като например на желязо, хром и ванадий. Те за значително по-достъпни и ви препоръчваме да се насочите към този вид ако искате да притежавате бижу със син и/или зелен турмалин. Ако пък цветът, а не видът на естествения камък е основният фактор тогава може да се потърсят друга варианти – например естествен Апатит.

Обобщение

Парайба турмалините от Бразилия са едни от най-скъпите и редки турмалини срещани в бижутерията. Най-желаните образци са с тюркоазено син цвят, който дължат на съдържанието си на мед. В последствие са открити залежи също така в Африка и Афганистан като обикновено често търговците също наричат тези турмалини „Парайба“ въпреки, че техният произход не е от едноименния щат в Бразилия.

Поради тяхната изключителна рядкост, единственият начин да сте сигурни, че предлаганите камъни са именно Парайба е с тестване в утвърдена лаборатория. На пазара съществуват и достъпни сини и зелени турмалини, които дължат цвета си на съдържанието на желязо, хром и ванадий вместо на мед.

Ефир предлага както бижута с турмалини от собствени колекции така и изработване на златни бижута с турмалини и други скъпоценни камъни по дизайн на клиента. Работим само с естествени камъни и благородни метали. За намирането на перфектно пасващия скъпоценен камък ще се погрижи нашият Експерт – Гемолог.

Може да се свържете с нас чрез контактната форма, фейсбук, инстаграм или на нашия телефонен номер 0898241940.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5