Коя форма на диамант да изберем? Предимства и недостатъци

В тази статия ще разгледаме, кои са най-популярните форми в които се шлифоват диамантите. Ще ви дадем и съвети от експертна гледна точка, с които се надяваме да ви помогнем при избора на този впечтяващ скъпоценен камък!

Когато чуем думата диамант, обикновено се сещаме за класическата кръгла (брилянтна) шлифовка, която е и най-известна сред скъпоценните камъни. И безспорно не случайно е класика, но за тези от вас, които предпочитат нещо различно, съществуват тънкости, при които може да оптимизирате бюджета си, като запазите най-добрата визия на избрания диамант.

Но първо, какво точно е шлифоването?

Технически „шлифоването“ на диамантите е едно от четирите „C“-та – системата, която гемолозите използват за класифициране на качеството на диамантите. Те са: „cut“ (шлифовка), „clarity“ (чистота – до колко камъка е без включения и несъвършенства), „color“ (цвят) и „carats“ (тегловна единица). „Cut“ се отнася до това колко перфектно диамантът е бил изрязан, или иначе казано – фасетиран. Фасетирането оказва най-голямо влияние върху блясъка на диамантите.

Според качеството си на изпълнение, шлифовките се класифицират като: „Poor“, „Fair“, „Good“,
„Very Good“ и „Excellent“, и участват като ценообразуващ фактор.  Обикновено оценката на шлифовката на брилянтите се базира на показателите – пропорция, симетрия и степен на полиране. При фенси шлифовките се определя само симетрия и степен на полиране. Повече информация ще откриете в статията ни за това как се определя качеството на диамантите.

Как формата на диаманта влияе на блясъка?

Всяка форма има различни по вид, брой и разположение фасети, които в крайна сметка определят блясъка на един диамант. Фасетите са плоските, полирани повърхности на диаманта. Подобно на малки огледала, всяка фасета е прецизно изрязана и пропорционално разположена, за да увеличи максимално способността на диаманта да събира и отразява светлината.

Сега ще ви представим част от тези прекрасни диамантени форми!

Брилянт (Round brilliant Cut)

Ще започнем с най-популярната шлифовка от всички, а именно – брилянта. Тази популярност се дължи на неговия вечен и елегантен външен вид, който го прави перфектен вариант за почти всеки, но най-вече на неговия блясък. Тази форма обичайно е с 58 фасети, които най-добре демонстрират блясъка и играта на светлината в камъка. Перфектно шлифован брилянт прави пълно вътрешно отражение на светлината и това явление го слави с най-впечатляващия блясък от всички форми.  Голямо предимство на този вид шлифовка е, че прикрива много добре включенията. Спокойно може да заложите на камък до диапазона „SI1/2“ за чистота и „I/J“ за цвят и да разпределите бюджета си към по-голямо каратно тегло. Съветваме ви също да не правите компромис с шлифовката и да не падате под „Good“.  С добре шлифован кръгъл диамант, блясъкът ще впечатлява във всяко бижу.

Овал (Oval)

Овалните диаманти имат класически вид с модерен привкус. Навлизат в употреба в бижутерията през 60-те години на миналия век. Днес е популярна форма във всички видове бижута, особено при годежните пръстени. Тази шлифовка е подобна по брой фасети на брилянта, но формата на камъка е по-издължена от класическата кръгла. Крие сравнително добре несъвършенствата – именно заради многото фасети, които пречупват светлината. За разлика от брилянта обаче, лесно показва цвят. При показатели J или I за цвят ще наблюдавате леко жълтеене в краищата на камъка, така че заложете на по-безцветен диамант. Голям плюс на тази форма е, че издължава пръстите и стои наистина елегантно. Важна характеристика на овала е така наречения „Bow tie“ (папийонка), тъмен ефект, който е силно видим при по-лоша шлифовка. Повечето овали имат сравнителна “папийонка” и варира от почти невидима до много отчетлива. Разбира се за предпочитане е да е по-слабо видима. И нека завършим с това, че заради издължената си форма, камък с тази шлифовка може да изглежда оптически по-голям, спрямо такъв в друга форма със същото каратно тегло.

 

 

Маркиза (Marquise)

Диамантите във форма „Marquise“ имат външен вид, който със сигурност ще се открои. Тясната и издължена елипсовидна форма на камъка покрива максимално пръстите спрямо други шлифовки и опрически камъкът изглежда значително по-голям от други камъни в същото каратно тегло. Подобно на овала прикрива добре включенията, за сметка на цвета, затова ви съветваме да заложите на цвят не по-ниско от H/I. Изглеждат чудеснио и монтирани в стил „Изток-Запад“.

 

 

Круша (Pear)

Крушовидните или още могат да се срещнат като капковидни диаманти, получават името си от формата, която наподобяват, а именно круша/капка. Този тип шлифовка е комбинация от две други- брилянт и маркиза. В единия си край камъкът е издължен и завършва със заострен връх, а в другия е объл. Разбира се при тази форма ще имаме и същите съвети, както при другите две от които е съставена. Крие добре несъвършенства, но показва цвят в краищата. Трябва да се внимава също за видим ефект „Bow tie“(папийонка) за който споменахме при овалната форма. Тази прекрасна шлифовка несъмнено притежава плюсовете на издължението форми и най-вече оптически по-големия изглед на диаманта.

Крушовидните диаманти изглеждат невероятно в годежни пръстени, при монтаж „Изток-Запад“, „Toi et Moi“ и в общи линии – всякак.

 

 

Принцес (Princess Cut)

Заради разположението на фасетите си, тази форма се характеризира с изключителен блясък.  „Princess cut“ генерално се води квадратна форма, но в зависимост от съотношението дължина/широчина, диамантите могат да изглеждат и по-правоъгълни.

Този тип шлифовка е перфектна за прикриване на влючения, но трябва да имате предвид, че цвета изпъква при нея. Това означава, че можете да заложите на по-ниска чистота, за сметка на по-безцветен диамант. Голям плюс на диамантите в тази форма е по-изгодата цена, на която се търгуват, спрямо кръглите или овалните със същия размер и качество.

 

Къшън (Cushion)

Диамантите във форма къшън са популярни сред любителите на ретро бижута. Тя е една от най-старите диамантени шлифовки, но напоследък възражда популярността си. Тази форма е подобна на възглавничка, от където идва името името „Cushion cut“. Това е една от най-комплексните шлифовки и може да варира от квадратна до правоъгълна форма със заоблени ръбове.

По отношение на блясъка къшън формата наподобява брилянта и позволява да бъдете гъвкави с чистотата и цвета на диаманта и разпределите средствата към каратното тегло. Най-известните схеми по които се шлифова диамант в къшън форма са „Cushion modified brilliant “ и „Cushion brilliant“.

Ако търсите начин вашият пръстен да се откроява, без да е твърде нестандартен, или обичате да отдавате почит на по-старите диамантени стилове, тази форма е правилният избор за вас!

 

Изумруд (Emerald Cut)

Шлифованите в „emerald cut“ диаманти са правоъгълни, с фасети, които изглеждат като малки стъпаловидни ръбове от всички страни на камъка. Диамантите в тази форма отразяват светлината с по-малко, но по-отчетливи отблясъци. За разлика от по-горе изброените варианти, за тази шлифовка чистотата е от изключително значение. Поради голямата си плоска правоъгълна площ в лицето на диаманта(table), дори и малките тъмни несъвършенства ще се виждат лесно с просто око. Съветваме да не падате под VS2. Мястото, където може да оптимизирате бюджета си е цвета, където спокойно може да стигнете до I/J без диамантът ви да изглежда прекалено жълтеникав. Издължената форма ще прехвърли оптически ефекта и на по-късите пръсти, както и ще заема повече площ на пръста спрямо квадратните шлифовки.

Ако искате зашеметяваща и уникална диамантена опция, това е една, която да обмислите!

 

Ашър (Asscher Cut)

Диамантите с шлифовка ашър също са стъпаловидни, подобно на изумрудените. Двете форми се различават по това, че „Asscher cut“ са квадратни, а „Emerald cut“ са правоъгълни. Тук имаме повече стъпала на фасетите, в резултат на които диамантът има изключителен блясък. Леко скосените ръбове, придават осмоъгълна форма, страхотна за винтидж визия в стил Арт Деко. Именно през този период те са създадени и бързо набират популярност. Винтидж стилът и брилянтният огледален ефект на стъпаловидно шлифоване, правят тази форма, привличаща вниманието. Както всички други шлифовки и тази има своите плюсове и минуси. Това е една от най-ярките степенчати шлифовки и определено наша любима, но лошата шлифовка ще има пагубен ефект за камъка, затова трябва да приоритизирате нейното качество. Като цяло има по-малко, но по-отчетливи и силни отблясъци спрямо шлифовките с повече и по-малки фасети. Комбинира се много добре с винтидж дизайни и винаги приковава погледа. Следете за балансирани и симетрични „вятърни мелници“(ефекта , който образуват фасетите).  Относно чистотата отново съветваме да не падате под VS2, ако искате да гарантирате, че няма да имате видими с просто око включения. Минусите на Ашъра са, че оптически изглежда по-малък спрямо кръглата и особено спрямо издължените шлифовки. Въпреки минусите си, този тип геометрична шлифовка е просто обаятелна!

Това наистина е прекрасен избор за всеки, който търси креативна опция за диамант!

 

Сърце (Heart)

Най-романтичния от диамантите с „fancy“ форма е сърцевидният. Сърцето винаги е било символ на любовта, затова тази шлифовка е толкова сантиментална. Формата е уникална, рядка и често се разглежда като по-специален или личен избор на камък. Не е толкова популярна, колкото  брилянтната, но става все по-любима.

Първата известна версия на тази форма датира от 16 век, когато Мери, кралицата на Шотландия, подарява на кралица Елизабет диамантен пръстен с форма на сърце. Въпреки че, този камък може да се използва за широка гама от бижута, най-често се използва в годежни пръстени. Един от най-романтичните диаманти  с „fancy“ форма – сърцевидният.

При тази форма, най-важна роля играе качеството на шлифоквата. Добре е да е балансирана между ширина и дължина за максимум блясък.

 

А вие, коя бихте избрали?

Независимо от това на коя форма се спрете, няма да направите грешен избор! Всички имат своите предимства и сме сигурни, че ще ви носят радост за дълго. Ние сме тук, да ви консултираме персонално и да ви предоставим най-добрите предложения при избора на диаманти.

Ако имате идея за бижу с камък, в класическа или „fancy“ форма, не се колебайте да се свържете с нас ! А ние ще изготвим вашата персонална оферта.

Най-новите ни и актуални творения можете да разгледате в нашия instagram- @efirgems или във фейсбук профила ни!

 

 

Източници:

https://www.gemsociety.org/article/diamond-shapes-price-size/

https://www.yadavjewelry.com/diamond-education/diamond-shape?fbclid=IwAR2bpiJtbgbFha59YAxp4HkVwWWwP9mw7hAJvm2b8qwMLbFr9aOY9wh1Sv8

https://www.wixonjewelers.com/education-type/diamond-shapes/

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest


Thanku Check mark

Запитването е направено успешно

Asset 5